Ismét veszteséges negyedévet zárt a Coinbase kriptotőzsde: az alternatív devizapiac egyik legnagyobb vállalati szereplője 79 millió dolláros veszteségről számolt be legfrissebb jelentésében. Ez a vállalat ötödik negatív negyedéve egyhuzamban, ugyanakkor lényegi előrelépés történt a tavalyi első negyedév 430 milliós mínuszához képest.

Coin Photo Illustrations
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

A negatív eredmény ellenére a Coinbase teljesítménye felülmúlta az elemzői várakozásokat: a szakértők 316 milliós mínuszt vártak, egy részvényre vetítve 1,45 dollár lett volna a veszteség a valós adatok alapján elért 0,34 dolláros részvényenkénti mínusszal szemben.

A Coinbase bevétele 37 százalékos csökkenés nyomán 772,5 millió dollárra zsugorodott a tavalyi év azonos időszakában elért 1,1 milliárdról.

A kriptotőzsdén keresztül lebonyolított kereskedési volumen is beszakadt: a tavaly év eleji 309 milliárdos forgalom 145 milliárd dollárra csökkent, ezzel párhuzamosan az azok után felszámolt jutalék és tranzakciósdíj-bevétel is drasztikus mértékben zsugorodott: a 2022 első negyedévében elért egymilliárd dollárról 63 százalékos szűkülés nyomán 375 millió dolláron állt meg.

A Coinbase által lebonyolított kereskedési volumen annak ellenére sokkal kisebb a tavalyinál, hogy a kriptoszegmens az idén több mint 50 százalékot bővült, a kurzusa pedig 75 százalék feletti pluszban jár.

Látványosan hűlt a bitcoin iránti érdeklődés, hetek óta egy helyben toporog az árfolyam

A befektetői hangulat a tőzsdefelügyelet folyamatos kriptoellenes fellépései nyomán látványosan lehűlt a digitális javak iránti érdeklődést tekintve. A szakember szerint ameddig a szabályozói hozzáállás változatlan marad, az egész szektor alacsonyabb kereskedési volumenre és visszafogott tőkebeáramlása számíthat csupán.

A Coinbase a rossz eredmények közlésével párhuzamosan bejelentette, hogy leállítja Coinbase Borrow nevű hitelezési szolgáltatását is, amely eddig bitcoinfedezet ellenében nyújtott kölcsönt. A szolgáltatás leállítása nem érinti a kint lévő hiteleket, csupán a jövőben nem folyósítanak további kölcsönöket. 

A Coinbase Borrow keretében eddig az ügyfelek akár egymillió dolláros összegig kaphattak hitelt, a rendelkezésükre álló bitcoin értékének 40 százalékáig, 8,7 százalékos kamatra.