Május 20-ig adott határidőt az orosz kormánynak Vlagyimir Putyin államfő, hogy „tisztázza” az orosz vállalatok osztalékfizetésére vonatkozó szabályokat az úgynevezett „barátságtalan országokból” származó részvényesek számára.

20221130 Budapest OTP bankfiók Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / VG

A Kreml minden olyan országot – így hazánkat is – barátságtalannak tekint, amely szankciókkal sújtotta Ukrajna elleni agressziója miatt. Oroszország ezek ellen az országok ellen már korábban saját szankciócsomaggal vágott vissza, amely korlátozza a vállalatok és befektetők számára az hazautalását.

Putyin most azt kezdeményezte a kormánynál, hogy az osztalékfizetésre vonatkozó szabályok a külföldi befektetőket oroszországi termelésük bővítésére, új technológiákon alapuló vállalkozások fejlesztésére, és általában az orosz gazdaságba való befektetésre ösztönözzék. 

Mint ismert, számos külföldi vállalat vonult ki az orosz piacról azóta, hogy Moszkva megtámadta Ukrajnát, míg mások megpróbálják felszámolni vállalkozásaikat, vagy éppen arra várnak, hogy egy moszkvai kormánybizottság rábólintson eszközeik eladására.

Az OTP kapcsán a VG kérdésére Le Phuong Hai Thanh, a Concorde vezető elemzője elmondta, hogy bár egyelőre túl sok részlet nem derült ki az új szabályozásból, ám mivel bankként az  OTP a növekedést, illetve a gazdaságot finanszírozza, valószínűleg nem okoz számára érdeksérelmet.

A magyar bank amúgy nem vesz ki osztalékot orosz üzletágából.