A PacWest Bancorp részvényei csütörtökön 25 százalékot zuhantak, miután a pénzintézet egy jelentésben azt írta, hogy a múlt héten elvesztette betétei csaknem 10 százalékát. A kilengő volatilitás miatt többször is leállították a kereskedést. 

A PacWest a First Republic múlt heti csődje óta áll a figyelem középpontjában. Az Egyesült Államok történetének négy legnagyobb bankcsődjéből három az elmúlt két hónapban történt, a piacon sokan a PacWestet a negyedik dominónak látják. A KBW Nasdaq Regional Banking Index 1 százalékot esett, míg a regionális bankok, köztük a Metropolitan, a Zions, a Comerica és a Bank of Hawaii részvényei 2–5 százalékos esést szenvedtek. De a legnagyobb amerikai bankok, köztük a JPMorgan Chase és a Bank of America részvényei is lejjebb csúsztak. Emellett az előfizetőket veszítő, több mint 8 százalékot eső Walt Disney lehúzta a Dow Jones indexet.

Paper boat made from a One Dollar note almost capsizes in high waves
Paper boat made from a One Dollar note almost capsizes in high waves and bolt of lightning over stormy dark sea during a thunder-storm with dramatic cloudscape. US economic problems concept.
Fotó: Ole Schwander

A széles piacot leképező S&P 500 0,17 százalékot süllyedt. 

A klasszikus DIJA 300 pontot esett. 

Csak a technológiai fókuszú Nasdaq Composite index tudott 0,18 százalékkal feljebb kapaszkodni.

Egy botrány is tarkította a tőzsdenapot,

kiderült, hogy a New York-i tőzsdék elszámolóháza, a DTCC által értékesített anonim adatokból a tőzsderobotok simán kihámozzák a nagyobb szereplők kötéseit, s rátapadva a trendre, jelentős előnybe kerülnek a kisbefektetőkkel szemben. Komoly piaci szereplők kérdezik: 

Mi szükség az elszámolóház adatértékesítő melléküzemágára?