A tokiói Topix börzeindex kedden 0,6 százalékkal, 2127 pontra, azaz az 1990-es tőzsdeválság óta nem látott legmagasabb szintjére emelkedett, míg a másik fő japán tőzsdemutató, a Nikkei 225 0,7 százalékkal, 29 843 pontra nőtt, és már csak egy ugrásra áll a 30 ezer pontos álomhatártól.

Weeping cherry trees in Fukushima, Japan
Weeping cherry trees are in full bloom in Kitakata City, Fukushima Prefecture on April 12, 2023. About 1,000 weeping cherry trees line the promenade for about 3 kilometers on the site of the former Japanese National Railways Nicchu Line, which was discontinued in 1984. A "tunnel of cherry blossoms" has been created to cover the promenade, and visitors enjoy feeling sprig. Some sections are lit up from 6:30 pm to 8:00 pm.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Kentaro Tominaga / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó:  Kentaro Tominaga / AFP

A japán gazdaság ugyanis szinte teljesen immunis a nemzetközi recessziós környezettel szemben, és erre Warren Buffett vezetésével már a nemzetközi befektetők is rádöbbentek.

 Az omahai orákulum legutóbbi elismerő nyilatkozatával párhuzamosan a külföldiek áprilisban nettó 22 milliárd dollár értékben vásároltak az ország részvényeiből és egyéb tőzsdei termékeiből.

Ráadásul a Topix és a Nikkei 225 idei 14, illetve 16 százalékos raliját – amivel fölényesen verték a 8,2 százalékkal növekvő amerikai S&P 500-at, de az összes többi ázsiai indexet is lekörözték – a Bank of Japan folytatódó laza monetáris politikája és a gyenge jen is támogatja, hiszen 

a márciusban 3,2 százalékra csökkent pénzromlás nem igazán igényel drasztikus kamatemeléseket. 

Az Egyesült Államokkal és Európával szemben Japánhoz optimistán állnak a befektetők, mivel a szigetországot nem fenyegeti recessziós veszély, relatíve mégis nagyon alacsony a részvények értékeltsége, így az itteni piac nagy eséllyel jobban teljesíthet az idén a globális piacoknál

– mondta John Vail, a Nikko Asset Management vezető globális stratégája.

Pörgetik az árfolyamokat a vállalatok által indított részvény-visszavásárlási programok is, amelyeket a tőzsde is támogat, hiszen felszólították a cégeket, hogy amennyiben részvényeikkel könyv szerinti értékük alatt kereskednek, dolgozzák ki és mutassák be a tervüket kapitalizációjuk növelésére.

A Nikkei 225 index alakulása 2023-tól
 

A Dai-Ichi Life Holdings életbiztosító részvényei hétfőn azt követően ugrottak meg, hogy bejelentették, 120 milliárd jen (882 millió dollár) értékben tervezik saját részvényeik vásárlását. A Mitsubishi Corp. pedig május 9-én közölte, hogy 2,2 milliárd dolláros felső határral indítja meg visszavásárlási akcióját.

A japán piac megújuló képessége és a szilárd fundamentumok alátámasztják az ország részvényeivel kapcsolatos optimista álláspontot

 – írták jegyzetükben a Goldman Sachs stratégái, Kazunori Tatebe és Bruce Kirk.

Hozzátették: 

„Japán gazdasági kilátásai erősek, tekintettel a fellendülés belső erőforrásaira, a robusztus tőkeberuházási tervekre és a jegybank folyamatos lazításáar.”

Rie Nishihara, a JPMorgan vezető részvénystratégája szerint a japán prémiumpiacon jegyzett vállalatok eredményei jellemzően túlteljesítették az elemzői konszenzust az első negyedévben, amivel felülmúlták az amerikai és európai versenytársaikat. 

Ahogy azonban a jelentési szezon a végéhez közeledik, a visszavásárlási és osztalékbejelentések is ritkulni kezdenek, ezért például a Nikkei 225 veszíthet lendületéből, mielőtt elérné a 30 ezer pontot.

Az opciós kereskedés mégis arra utal, hogy van még erő a raliban, noha a technikai mutatók azt is jelzik, hogy a szárnyalás kezd túlfűtötté válni.

A Nikkei 225 és a Topix

A Nikkei 225 a tokiói tőzsdén jegyzett 225 legnagyobb vállalatot válogatja be kosarába, amely során az árfolyamot, a likviditást és a szektorális egyensúlyt is figyelembe veszik. A Topix-index pedig a közkézhányaddal korrigált tőzsdei kapitalizációt veszi alapul, ám követi a tokiói tőzsde első szekciójában jegyzett összes hazai céget is. Összesen közel 2000 komponensből átlagolják.