A hét végén rendezték meg a Berkshire Hathaway éves közgyűlését, ahol Warren Buffett és Charlie Munger, a vállalat vezetői órákon keresztül fejtették ki véleményüket befektetési, életvezetési, politikai és gazdasági kérdésekben egyaránt.

Warren Buffett, chairman and chief executive officer of Berkshire Hathaway Inc., speaks during a Bloomberg Television interview in New York, U.S., on Wednesday, Aug. 30, 2017. Buffett said the rally in markets over the last several years has made it harder to find bargains, but that stocks remain his choice over bonds. Photographer: Christopher Goodney/Bloomberg via Getty Images
Warren Buffett, az omahai mágus.
Fotó: Getty Images

Az Apple a legjobb

A közgyűlést megelőzően a Berkshire közzétette első negyedéves jelentését, melyből kiderült: a konglomerátum az első három hónap alatt 35,5 milliárd dolláros nyereségre tett szert, melynek legnagyobb motorja az Apple részvényeinek erősödése volt. Az almás készülékek gyártójáról Buffett elmondta: az Apple a legjobb vállalat a Berkshire portfóliójában, 

A Berkshire az Apple teljes részvényállományának 5,6 százalékát birtokolja, ez mai árfolyamon 151 milliárd dollárt és a konglomerátum 328 milliárdos portfóliójának 46 százalékát jelenti.

Buffett cége 24 377 dolláros egy részvényre jutó bevételre tett szert, üzemi eredménye 13 százalékkal, 8,07 milliárd dollárra nőtt az első negyedév során. A pénzügyi adatok javulását a Geico biztosítási cég szárnyalása is elősegítette, mely hat egymást követő veszteséges negyedév után nyereséges lett, 68 százalékkal 703 millió dollárra növelve a bevételét.

A Berkshire készpénzállománya 2 milliárd dollárral, 130 milliárd dollárra emelkedett – a vállalat ugyanis eladott 13,3 milliárd dollárnyi részvényt, melyek helyét nem vették át teljes egészében más papírok. A pénzzé tett részvények között található a Chevron olajipari óriás is: a konglomerátum részesedése 28 százalékkal, 21,6 milliárd dollárra csökkent. A pozíció megvágása mögött a vállalat kurzusának 9 százalékos ereszkedése állhat.

A Berkshire részvényeinek értéke közel százszor annyi, mint a második legerősebb papíré

A BNSF vasúti cégük nyeresége 9 százalékkal, 1,25 milliárd dollárra, míg az energiaipari leányuk profitja 46 százalékkal csökkent. 

A bankszektor jövője

A Berkshire közgyűlésein hagyományosan is hosszúra nyúló részvényesi és újságírói kérdések sora az idén sem okozott csalódást – Buffett és jobbkeze, Charlie Munger órákon keresztül beszélgetett a jelenlévőkkel.

Az amerikai bankszektor helyzetét érintő kérdésekre Buffett elmondta: a Berkshire kifejezetten óvatos a szegmensbe irányuló befektetésekkel kapcsolatban. Kiemelte: távolmaradásuk okai közt a betéteseket érintő rossz kormányzati kommunikáció és a bankszektor jelenlegi szabályozása által kiváltott, torz bankári célok állnak.

A First Republic például fix kamatozású, nagy összegű, ugyanakkor nem garantált jelzáloghiteleket folyósított egészen bedőléséig,

ez pedig felfoghatatlanul veszélyes tevékenység, főleg a jelenlegi piaci környezetben. A Berkshire csak a Bank of America részvényeit tartja jelenleg portfóliójában a szektorból.

Buffett ugyanakkor kiemelte, ő személy szerint nem aggódik a regionális bankok jövőjét illetően. A világ hatodik leggazdagabb embere elmondta:

Rendelkezem valamennyi személyes vagyonnal, ami minden bizonnyal meghaladja a betétbiztosítási alap felső határát – ennek ellenére a mai napig egy regionális bankban tartom a pénzem, és a legkisebb mértékben sem aggódom érte.

 

Tajvan, utódlás és Elon Musk

A Berkshire tavaly több mint négymilliárd dollárt fektetett a tajvani TSMC csipgyártó cégbe, ám pozícióját három hónapon belül gyakorlatilag felszámolta. Ezzel kapcsolatban Buffett elmondta: akármennyire jó cégnek tartja is a TSMC-t, a jelenlegi geopolitikai helyzetet látva sokkal biztosabb befektetésnek érzi a japán terjeszkedést, mint a tajvanit. A Berkshire nemrég öt japán cégben 7,4 százalékra emelte a részesedését, köztük a Mitsubishi autógyártó vállalatban is.

Ezek a japán cégek szerinte tőkeerősek, átláthatók, erős osztalékot fizetnek, és rendszeresen vásárolják vissza a részvényeiket, így jó befektetési célpontok.

A kínai–amerikai feszültségekről Charlie Munger, Buffett jobbkeze elmondta: mindkét fél „egyformán hibás, egyformán hülye” a kialakult helyzetben. Szerinte kölcsönös érdek lenne a két ország közti szabadkereskedelem felpörgetése, ennek érdekében pedig mielőbb rendezni kellene az ellentéteket.

A közgyűlésen kiemelt figyelmet kapott az utódlás kérdése is a vállalat vezetését tekintve: Buffett ugyanis 92, míg Munger 99 éves, így már jó ideje foglalkoztatja a részvényeseket, hogy ki követi majd őket a trónon. Buffett két éve már utalt rá, mostanra azonban egyértelművé tette, hogy 

a vállalat alelnöke, Greg Abel vezeti majd a Berkshire-t a két befektetőlegenda visszavonulását követően. 

Abel jelenleg a Berkshire biztosítási üzletágon kívüli működéséért felelős alelnökként dolgozik a vállalatnál.

Abelt korábban több kritika is érte, amiért visszahúzódóan viselkedik a publikum előtt, és kerüli a rivaldafényt – merőben különbözve a nagydumás Buffett stílusától. A kritikákra válaszul azonban Abel is megjelent egy időre a pódiumon Buffették mellett, pozitív médiavisszhangot generálva ezzel. 

Újságírói kérdésekre Elon Muskról is ejtett pár szót a két befektetőlegenda: 

Buffették szerint Musk egy brilliáns ember, aki ugyan más vezetési stílust és jövőképet képvisel, mint ők, mégis megvalósítja elképesztően extrém céljait.

Munger szerint Musk szereti a lehetetlent célként kitűzni, viszont ő és Buffett sokkal inkább a könnyű utat választják – így nem is buknak el olyan sokszor, mint a Tesla atyja.

Adósságplafon és életvezetési tanácsok

Az amerikai közéletet sakkban tartó, adósságplafon körüli politikai csatározások kapcsán Buffet kifejtette: nem tartja elképzelhetőnek, hogy az Egyesült Államok vezetése engedje, hogy nemfizetővé váljon az ország – ez a globális pénzügyi rendszer megremegését idézné elő.

Az adósságplafon rendezése az amerikaiak inflációs gondjait is megoldhatná

A Fednek a magas és az ennek megoldására előállított történelmi kamatkörnyezet miatt megremegő bankszektor, míg a kongresszusnak és Bidennek a rohamosan közelgő, az adósságplafon elérése nyomán elképzelhetővé váló kormányzati fizetésképtelenség nyomja a vállát. Mindezen problémát azonban akár egyetlen kardcsapással meg lehetne oldani, ezt pedig fiskális szigorításnak hívják.

Az átmeneti nehézségek ellenére Buffett fontosnak tartotta kiemelni: az amerikai társadalom továbbra is „elképesztő”, és ez a továbbiakban is így fog maradni. Hozzátette: 

ha választhatna, hol szülessen újra, Amerikát választaná.

Az egész naposra nyúló közgyűlés során Buffett életvezetési kérdésekre is válaszolt. Arra a kérdésre, miszerint hogy lehet elkerülni a nagy hibákat mind a magánéletben, mind a befektetések terén, Buffett azt mondta:

Írd meg előre a gyászjelentésed, aztán éld úgy az életed, hogy az igazzá váljon.