Jó hangulatban kezdte a hetet a pesti a BUX félszázalékos erősödéssel, 48 117 ponton zárt hétfőn. Utoljára közvetlenül az orosz–ukrán háború kitörése előtti napokban, 2022. februárjában zárt 48 ezer pont felett a vezető hazai részvényindex, amely a kivétel nélkül mínuszban végző nyugat-európai tőzsdemutatókat is messze lekörözte ma.

Fotó: Kallus György

A hazai parkett forgalma 10 milliárd forint volt, a blue chip részvények vegyesen teljesítettek. A BUX felülteljesítése a két legforgalmasabb papírnak, az OTP-nek és a Molnak köszönhető. A bankpapír 0,6 százalékkal 11 030 forintra erősödött, az olajtársaság részvényei pedig még ennél is nagyobb léptékben, 1,7 százalékkal drágultak, 2956 forintra. A Richter és a magyar Telekom részvényesei viszont már nem örülhettek, előbbi 0,4 százalékkal 8690 forintra gyengült, míg a távközlési papír fél százalékkal 411 forintig ereszkedett.

Az indextagok közül az AutoWallis teljesített a legjobban 2,1 százalékot ralizva, míg a legnagyobb, 3,4 százalékos esést a CIG Pannónia könyvelte el.

A tőzsdéhez hasonlóan a forint is lendületesen indította a hetet, a hazai fizetőeszköz az euróhoz képest 0,2, a dollárral szemben 0,3 százalékot javított. A közös európai pénzt 369 forinton, az amerikai fizetőeszközt 344,4 forinton jegyezték a tőzsdezáráskor.