Hivatalosan is vége a gyorsjelentési szezonnak a Budapesti Értéktőzsdén, csütörtökön tőzsdezárás után megjelent az Opus Global első negyedéves beszámolója is. A holding mérlegében 1070 milliárd értékű vagyont tart nyilván, a cégcsoport saját tőkéje pedig 338 milliárd forint volt az időszak végén. 

opus
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Egy év alatt jelentősen, 71 százalékkal, 167 milliárdra nőtt a csoport árbevétele, közben a működési kiadások 61 százalékkal, 152 milliárdra emelkedtek. Az EBITDA soron duplázott az Opus: 25,7 milliárd forint keletkezett az első negyedévben, míg az üzemi profit több mint ötszörös lett, 15,1 milliárd forint. Az adózott profit a bázisidőszakban még mínuszos volt, ezúttal viszont már nem, a 10,9 milliárdot közelíti az első negyedéves adózott nyereség.

A jelentésben kitérnek rá, hogy a mérlegfőösszeg emelkedése organikus növekedés eredménye,

 az első negyedévben nem történt jelentős akvizíció.

 A működési költségek növekedését (amely azért alacsonyabb ütemű volt az árbevételénél) a háborús környezettel, inflációval, alapanyag és energiaárak növekedésével indokolták. Az időszak végén a holding 104 milliárd forint pénzeszközzel rendelkezett. Egy részvényre 482 forint saját tőke jut, míg a árfolyama csak 119 forint, tehát 24,6-os P/BV értéken kereskednek jelenleg az Opus papírokkal.

 

A holding konszolidációs körébe a negyedév végén 35 társaság tartozott, ebből 28 a leányvállalat, 5 társult, egy pedig közös cégként.

 

A portfólióban több fontos változás történt:

-         Nőtt a holding tulajdoni aránya a VIRESOL-ban, 51-ről 84 százalékra

-         az R-KORD eladta a nála lévő Mészáros M1 Nehézgépkezelőben lévő 17,2 százalékos kisebbségi üzletrészét

-         Májusban döntés született az Opus Tigáz és Opus Titász beolvadásos kiválással történő szétválásának második üteméről

Az Opus Global főbb szegmensei közt az alábbiak szerint oszlott meg az árbevétel:

-         energetika: 41 százalék (68,6 milliárd forint)

-         ipari termelés: 29 százalék (48,4 mrd)

-         mezőgazdaság, élelmiszer: 25 százalék (41,7 mrd)

-         turizmus : 4 százalék (7,1 mrd)

-         vagyonkezelés: 1 százalék (1,2 mrd)

Az ipari szegmens cégeire volt a leginkábbbb hatással az orosz-ukrán háború és rendkívül megdrágultak az építési alapanyagok, csökkenő mértékben, de még mindig jellemző az ellátási láncok akadozása, az alapanyaghiány. A legnagyobb mértékben azonban a jelentősen megdrágult finanszírozás, a hitelkamatok jelentős emelkedése fogta vissza a szegmens, azon belül főleg építőipar volumenét, de emellett számottevő tényező az állami beruházások visszafogása is. 

Fontos változás, hogy a turizmus szegmens újra nyereséges, az első negyedévben 853 millió forint profitot termelt.

Az energia üzletág legfontosabb eseménye, hogy 2022 végére konszolidálódott a háború kiváltotta helyzet és enyhültek az óriási kilengések és áremelkedések. A villamosenergia ár a többi energia árához hasonlóan rendkívüli volatilitást mutatott 2022-ben, a német piacon az év eleji 100-110 EUR/MWh árról augusztus végére 868 EUR/MWh csúcsértékről fordult le és év végén került 200 EUR/MWh alá, 183 EUR/MWh szintjére. A csökkenő tendencia folytatódott 2023. első negyedévében, az Opus számára mértékadó hazai tőzsdei átlagár is, a HUPX DAM januári átlagára 150-200 EUR/MWh között mozgott, ugyanez februárban már a 150 EUR/MWh -s ár közvetlen közelében ingadozott, március végére pedig elérte a 100 EUR/MWh szintjét.