A hétvégi oroszországi zavargások ellenére sem kapott szárnyakat az arany, a visszafogott reakcióban persze nagy szerepet játszott, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat vezetője Moszkvától 200 kilométerre hirtelen hátraarcot vezényelt embereinek, noha a helyzet továbbra sem tekinthető stabilnak.

Gold bar.
Fotó: AFP

Hétfőn délig a sárga fém mindenesetre csupán fél százalékkal drágult a világpiacon, elérve az unciánkénti 1940 dollárt, miután előtte egy hét alatt 1,9 százalékkal gyengült az amerikai és az európai központi bankok várhatóan folytatódó kamatemeléseire tekintettel.

Az arany jegyzését a befektetők álmoskönyve szerint ugyanis inkább a reálkamatok és a dollár ereje befolyásolja, és a történelmi példák azt mutatják, hogy a geopolitikai kockázatok által táplált ralik általában kérészéletűek.

A kurzus még mindig a kulcsfontosságú 100 napos mozgóátlag alatt mozog, amely a hónap elején szakadt be, miután meghiúsultak a befektetők monetáris enyhítésbe vetett reményei a meghatározó tőkepiacokon.

Az arany jegyzése nagyjából 1875–1880 dollár közelébe süllyedhet

 – írják a Citigroup stratégái, hozzátéve, hogy 1800 dollárnál húzódik az a kemény támasz, amely valószínűleg ezután sem sérül. 

Sőt, év végére a Citynél már ismét 2000 dollár/uncia feletti árral számolnak, de a közeljövőben várható hullámvölgy miatt egyelőre korainak tartják a vásárlást.

A profi alapkezelők viszont a Bloomberg szerint kihasználták az arany gyengülését a június 20-án zárult héten, és 2 százalékkal növelték nettó hosszú pozíciókat, az előző időszaki közel 20 százalékos leépítés után.

Érthető módon a rubel árfolyama az események hatására jóval nagyobb mértékben lengett ki, mint az aranyé; természetesen ellentétes irányban.

A dollár kora reggel 87,23 rubelre, azaz 15 havi csúcsára erősödött, dél körül viszont 84,5 alá esett a dollár/rubel kereszt.

 

Az euró eközben 0,3 százalékkal, 92,07 rubelre, míg a kínai jüan 0,5 százalékkal, 11,66 rubelre erősödött, ami mindkét deviza esetén kéthavi rekordot jelent.

A feszültség csúcspontján túl vagyunk, ám a kellemetlen utóhatások még egy darabig velünk maradnak

– mondta a Reutersnek Alekszej Antonov, az Alor Broker elemzője.

Mivel a rubellel nem kereskednek hétvégén, az orosz bankok egyébiránt 90 dollár feletti kurzuson is adták-vették az orosz devizát, de a feszültség enyhülésével fokozatosan normalizálódott az árfolyam.

Az orosz hatóságoknak azonban bőven vannak forrásai a rubel támogatására 

– állapította meg az amerikai Goldman Sachs, amely a költségvetés helyzetét tekinti a devizamozgások legfontosabb mozgatójának.

Amennyiben a hétvégi eseményekre további kiadásokkal válaszolna Moszkva, újra gyengülhet a rubel.

Andrej Beluszov miniszterelnök-helyettes a fejleményeket értékelve elmondta, hogy a hétvégén az ország mintegy 15 régiójában nőtt meredeken a külföldi devizák iránti kereslet.

„Átlagosan mintegy 30 százalékkal ugrott meg az aktivitás, de a készpénzigény leggyorsabb növekedését a déli régiókban, vagyis Voronyezsben, Rosztovban és Lipecben, valamint a nagyvárosokban regisztrálták” – mondta. 

Volt olyan régió, ahol a kereslet 70-80 százalékkal is nőhetett.