A pozitív inflációs meglepetések, amelyekről a magyar statisztikai hivatal beszámolt, gyakran nem jönnek jól az adott deviza árfolyamának, mert a vártnál lazább jegybanki politikát vetítenek előre, a forint számára azonban, úgy tűnik, minden jól alakul a csütörtöki hazai adatdömpinget követően.

Stack,Of,Hungarian,20000,Forint,Banknotes,Close,Up
Fotó: Shutterstock

A hazai fizetőeszköz a héten több mint egy éve legerősebb árfolyamát érte el az euró ellenében, 368 közelében, és egy átmeneti reggeli megingás után – amely 369,5-en túlra lökte – délutánra visszatért a 368,5 régiójába, miután a piaci szereplők számba vették a délelőtt közölt fontos magyar gazdasági adatokat.

Ezekből dömpinget hozott a hét utolsó előtti munkanapja: az inflációs, külkereskedelmi és állami költségvetési adatok külön-külön is képesek befolyást gyakorolni a forint árfolyamára, és mindegyik kedvezőbbnek bizonyult a várakozásnál. 

Az éves rátája májusban 21,5 százalékra csökkent az előző havi 24 százalékról, mélyen az elemzők 22,3 százalékos előrejelzése alá, akik figyelmen kívül hagyták Orbán Viktor múlt pénteki jelzését: a miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy 22 százalék alatt lesz az adat. Valamelyest csökkent áprilisban a magyar külkereskedelem többlete, de az elemzői előrejelzésnél magasabb volt, és a vártnál jobban alakult a májusi költségvetési egyenleg is.

Az utóbbi két adat egyértelműen kedvező jeleket mutat a forint számára, hiszen tavaly agodalmat okozott az elszabadult energiaszámla.

Kapott egy kis billentést a forint, de hamar visszatalált az erős szintekre. Forrás: Stooq.com

Az infláció csökkenése, habár szintén jó hír, a forint árfolyamát nem feltétlenül kellene hogy pozitívan érintse, hiszen elméletben lazább monetáris politikához vezethet, ami nem jó az árfolyamnak. Ezúttal azonban nem okozott tartós gyengülést, mivel a Magyar Nemzeti Bank világos jövőképpel állt elő, amikor tavasszal kommunikációjában jól előkészített módon, Európában elsőként megkezdte kamatai csökkentését

Az elemzők a kellemes inflációs meglepetés ellenére sem várják, hogy az MNB letér az előre kommunikált pályáról, ezért rendületlen a forint, holott például az ING elemzői máris csökkentették éves inflációs előrejelzésüket, és 

bizonyosak benne, hogy megvalósul a kormányzati és jegybanki előrejelzés, amely szerint az év végére egy számjegyűre mérséklődik a drágulás éves rátája. 

A bizalom által erősen tartott forint már önmagában is segíthet mérsékelni a külföldről behozott áruk inflációját.

Fenntartjuk, hogy a központi bank nem változtat a tervén, és június 20-ra a májusi kamatdöntés lemásolását várjuk

– fogalmaz az ING elemzői jegyzete. Ez 1 százalékpontos csökkentést jelentene az irányadó eszköz, az egynapos betét jelenleg 17 százalékos kamatában. A ma publikált adatok alapján az MNB továbbhaladhat a májusban megkezdett úton – vélték jegyzetükben az Erste elemzői is.

Egy év alatt szépet ment a forint az euró ellenében     Forrás: Stooq.com