Megdöntötte idei csúcsát a BUX index: a pesti mutatója a kora délutáni órákban 48 419 ponton állt, amivel elérte 2022 februári állását, jelentős gödörből jutva ki ezzel sikeresen. 

Nagyon erősödött a pesti tőzsde az elmúlt hónapok során.
Fotó: Kallus Gyorgy

A pesti tőzsde indexe március vége óta rendületlenül erősödik, közel hétezer pontot emelkedett az elmúlt bő két hónapban. A BUX mutató szárnyalása mögött a hazai blue chipek kimagasló teljesítménye húzódik meg: 

a vezető részvények ugyanis kivétel nélkül erősödtek az elmúlt hónapokban. 

Az OTP részvényei a vállalat osztalékpolitikája és tavalyi eredménye nyomán váltak vonzóbbá a befektetők számára, de az elemzői célárak is a bankpapír erősödését segítették elő: a JPMorgan például 14 900 forintra emelte célárát – ami 13 000 forintig tornászta a konszenzust – húszszázalékos teret adva ezzel a kurzus számára felfelé.

Nagyon javított a pesti tőzsde az elmúlt hónapok alatt.

A Mol is kivette a részét a BUX erősítéséből, az olajipari vállalat ugyanis a csökkenő nemzetközi olajár miatt látványos árrést tud produkálni saját termékein. A Richter árfolyama közel 1500 forinttal nőtt meg március vége óta, a gyógyszeripari cég befektetői az extraprofitadóval kapcsolatos optimista fejlemények mellett tehettek hitet.

A Magyar Telekom papírjai közel 10 százalékot erősödtek az elmúlt hónapokban, további lendületet adva ezzel a BUX-nak.

A mai kereskedésben az OTP részvényei 1,28, a Mol papírjai 1,58, míg a Richter részvényei 0,4 százalékos pluszban járnak, a Magyar Telekom kurzusa 0,36 százalékos mínuszban van.