Már tavaly novemberben megindítottuk a választott bírósági eljárást 13 milliárd euró kártérítés iránt a Gazprommal szemben, és jelenleg is mindent megteszünk a pernyertesség érdekében – idézi az Uniper szóvivőjét a Börse Online hírportál, amit a komplett német gazdasági sajtó átvett.

Mühltal hydroelectric power station17 March 2023, Bavaria, Straßlach-Dingharting: A sign with the "uniper" logo stands at the Mühltal hydropower plant on the Isar River. In view of the energy crisis, more than two-thirds of people in Bavaria would like to see more involvement by the state in energy supply, according to a representative survey. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Az ügy előzménye, hogy az orosz gázexportőr, miután először korlátozta az Uniper ellátását, 2022 augusztusának utolsó napjaiban teljesen leállította a szállításokat, ami a német vállalatnak 13 milliárd eurós kárt okozott.

Az Unipernek ugyanis a saját vevőivel megkötött gázszállítási szerződései alapján ellátási kötelezettsége keletkezett különböző kommunális és ipari nagyfogyasztókkal szemben, amit csak úgy tudott teljesíteni, hogy az azonnali piacon kellett méregdrágán beszereznie földgázt, év végéig mintegy 19 milliárd eurós veszteséget összeszedve.

A fizetésképtelenséget és a gázellátás összeomlását csak úgy tudták elkerülni, hogy mintegy 20 milliárd eurónyi tőkét és kölcsönt kapott a megmentésére siető berlini kormánytól, amely egy füst alatt megszerezte a cég részvényeinek a 99 százalékát is.

Ráaadásul – tette hozzá a szóvivő – 

az oroszok a mai napig megtagadják a szállításokat, miközben Európa más országait és vállalatait ellátják. Ez egyértelmű szerződésszegés.

A német vállalat az európai gázpiac megnyugvása következtében 

orosz gáz híján is 450 millió eurós nyereséget ért el az idei első negyedévben, amit december végéig 2 milliárd euróra növelnek a saját előrejelzésük szerint.

A cég tehát kellően megerősödött ahhoz, hogy még ebben az évben kiszálljon belőle az állam , amire az tavaly a mentőakció engedélyezésekor kötelezte is a berlini kormányt.

Az Uniper árfolyama 2023-tól

Az oroszországi helyzetet tekintve a német gazdasági sajtó szerint kérdésesnek tűnik, hogy még ha az Uniper sikerrel is jár a választott bíróságnál, végre tudja-e hajtatni az ítéletet. Így az elmúlt időszakban látottakhoz hasonlóan a valószínűleg a jövőben is erősen ingadozhat mindkét irányba.

Május utolsó harmadában amúgy az Uniper részvényei lenyomtak már egy hatalmas ralit, amikor néhány napon belül 3,87 euróról 6,1-ig száguldottak. Ám azóta több mint egy euróval csorgott vissza a kurzus, csütörtök délelőtt például 5,15 euró körül sorjáztak a kötések. 

Sok még a kérdőjel a visszamagánosítás körül, egyelőre hitelminősítése sincs a vállalatnak, ami pedig alapfeltétele lenne a tőkebevonásnak.

Emellett – amint a fentiekből kiderült – a részvények egy százaléka képezi a közkézhányadot, ami különösen volatilissá teszi a kereskedést.

Mindennek megfelelően a Refinitiv elemzői konszenzusa is eladásra ajánlja az Uniper részvényeit, mégpedig 2 eurós medián- és 4,73 eurós átlagos célárral.