Belsős információk szerint a Sefe és az Uniper német energetikai cégek több millió dolláros bónuszokat adtak néhány kereskedőnek 2022-ben, alig néhány hónappal azután, hogy az államnak több milliárdos mentőcsomagokkal kellett a segítségükre sietnie – írta a Reuters.

Az Uniper telephelye Beirwang mellett.
Fotó: AFP

Németország eddig mintegy 26 milliárd eurót nyújtott tőkeinjekciók és hitelek formájában a Sefe és az Uniper számára, miután rekordveszteségeket szenvedtek el, amikor gázszállítmányokat vásároltak rekordáron, hogy pótolják az Oroszország elleni szankciók okozta kieséseket.

Ezzel párhuzamosan azonban a vállalatok több millió eurót fizettek ki a kereskedőiknek állítólag azért, hogy versenyképesek tudjanak maradni.

Bár a két cégnek a mentőcsomag részeként korlátozniuk kellett a vezetőség fizetését, a bónuszplafonok nem vonatkoztak a többi alkalmazottra, például a Sefe kétszáz londoni kereskedőjére, akik fejenként 5–7 millió dollárt kaptak a sikeres üzleteik után.

A Sefe, az orosz Gazprom korábbi németországi részlege azt mondta, hogy alkalmazottainak teljesítménye indokolta meg a bőkezű jutalmazást, de konkrétumokat nem közölt.

A vállalatunk csak így tudott versenyképes maradni a munkaerőpiacon, amire szükségünk volt ahhoz, hogy a jövőben is biztosítani tudjuk a gáz- és hidrogénellátást Németország számára

– olvasható a Sefe közleményében. A cégnek a 2021-es évben – az utolsó olyan időszakban, amelyre vonatkozóan rendelkezésre állnak adatok – a teljes személyzeti költsége 330 millió euró volt.

Federal government nationalizes former Gazprom subsidiary
Fotó: AFP

Az Uniper is megerősítette, hogy 2022-re ugyanúgy bónuszokat fizettek ki, mint az előző években, de alacsonyabb szinten, azt azonban nem közölték, hogy mennyivel csökkent a kereskedők jutalma. Azt ők is hozzátették, hogy a jelenlegi munkaerőpiacon a „nulla bónusz” nem lett volna reális megoldás.

A kereskedőket gyakran az üzleteiken keresztül elért nyereség százalékos aránya alapján díjazzák, és nem ritka, hogy többet keresnek, mint egy vállalat vezérigazgatója.

A német gazdasági minisztérium, amely a Sefe berlini tulajdonrészét felügyeli, azt mondta, hogy a javadalmazási kérdésekben az Európai Bizottság által meghatározott feltételek a meghatározók, és csak a vállalat nyilatkozhat arról, hogy ezek hogyan teljesülnek. A pénzügyminisztérium, amely az Uniperben lévő kormányzati tulajdonrészért felelős, szintén a vállalathoz irányította a működési kérdéseket, beleértve a személyzet javadalmazását is.

A Sefe londoni székhelyű kereskedési részlege a csoport honlapja szerint mintegy 830 alkalmazottat foglalkoztat, míg az Uniper globális kereskedési szegmensében mintegy 1400-an dolgoznak.