A lehető leggyorsabban újra magánkézbe adják a 2022-es energiaválságban megroggyant, majd lóhalálában államosított Unipert – derült ki Jutta Dönges pénzügyi vezérigazgatónak a német társaság szerdai közgyűlésén tartott beszédéből.

Mühltal hydroelectric power station17 March 2023, Bavaria, Straßlach-Dingharting: A sign with the "uniper" logo stands at the Mühltal hydropower plant on the Isar River. In view of the energy crisis, more than two-thirds of people in Bavaria would like to see more involvement by the state in energy supply, according to a representative survey. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Ez az a vezérfonál, amelyet nem érinthet stratégiánk tervezett felülvizsgálata sem – mondta Dönges, aki arra is emlékeztetett, hogy a német kormány az Európai Unióval szemben vállalta, 2023 végéig 25 százalék plusz 1 részvényre csökkenti részesedését az Uniperben.

Az elkövetkező hónapokban fogjuk előterjeszteni az ezzel kapcsolatos részletes elképzeléseinket

– emelte ki.

A komplex energiaipari portfólióval rendelkező Uniper egyébként több mint 2 milliárd euró nettó nyereségre számít idén – amelyből az első negyedévben 450 millió euró már realizálódott is –,

miután egész évre fedezte gázszállítási kötelezettségeit a kommunális és ipari fogyasztókkal kötött határidős szerződések révén, és ezért már nem vár további veszteséget az orosz gázszállítások kiesése miatt.

Ráadásul nem lesz szüksége a cégnek további állami tőkeemelésére sem.

Az ismét beinduló profittermelés jelentős fordulópont az Uniper számára, amelyet tavaly azért államosítottak, mert az orosz gázszállítások leállítása majdnem bedöntötte, és 2022 végére több mint 19 milliárd eurós veszteséget hozott össze.

A veszteségek azután szabadultak el a vállalatnál, hogy a Gazprom csökkentette, illetve később fel is függesztette a gázszállítást az Északi Áramlaton keresztül. Az Unipernek ugyanis szerződéses kötelezettségei teljesítése érdekében aranyáron kellett az azonnali piacon földgázt vásárolnia az orosz energiahordozó pótlására.

A fizetésképtelenséget és a gázellátás összeomlását csak úgy tudták elkerülni, hogy mintegy 20 milliárd eurónyi tőkét és kölcsönt kapott a megmentésére siető berlini kormánytól, amely egyúttal megszerezte a cég részvényeinek 99 százalékát is.

Az államosítás után két hónappal azonban a céget nem egészen két éve vezető Klaus-Dieter Maubach vezérigazgató belebukott a fiaskóba.

A helyére június 1-jén érkezik az Egyesült Királyságból Michael Lewis, aki eddig az E.ON brit üzletágát vezette. 

Korábban július elsejétől akarták kinevezni, de a felek kölcsönösen konstatálták, hogy most már mielőbb meg kell ragadnia a kormányrudat, ezért egy hónappal korábban áll munkába. Lewis számára amúgy ismerős lehet a cég, hiszen 2016. január 1-jén az Uniper is a német E.ON-ból vált ki.

Az Uniper mellett még mindig kitartó részvényesek tavaly hatalmas veszteséget könyvelhettek el, hiszen a papírok kurzusa 2022 végére egy év alatt 42 euróról 2,6 euróra zuhant.

Az Uniper árfolyama 2023-tól
 

Szerdán délelőtt a hírekre ugyan több mint 4 százalékkal, 4,25 euróra drágultak a sokat látott részvények, ám később újra 4 euró alá esett a jegyzés.

A Refinitiv elemzői konszenzusa eladásra ajánlja az Unipert, a átlagos célára 4,64 euró, míg a mediánja 2,25 euró.