Súlyos vádakat fogalmazott meg az amerikai versenyhivatal az Amazonnal szemben, amely a gyanú szerint törvénytelen trükkökkel vette rá a vásárlókat, hogy feliratkozzanak a Prime nevű prémiumszolgáltatására, a lemondási folyamatot pedig szándékosan bonyolította. A hatóság ezért szerdán pert indított az amerikai online kiskereskedelmi óriással szemben – írja a CNBC.

Berlin,,Germany,-,January,27,,2020:,Cropped,Shot,Of,An
Fotó: Shutterstock

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) azt gyanítja, Jeff Bezos cége több törvényt is megsértett azzal, hogy úgynevezett sötét megoldásokkal, a felhasználókat egy adott választás felé terelve vette rá, hogy a beleegyezésük nélkül feliratkozzanak a több kényelmi szolgáltatást, köztük ingyenes szállítást kínáló és a társaság streamingszolgáltatásához is hozzáférést biztosító Prime-ra.

Az Amazon becsapta és csapdába ejtette az embereket, hogy beleegyezésük nélkül ismétlődő előfizetéseket kössenek, ami nemcsak frusztrálta a felhasználókat, hanem mindez jelentős pénzükbe is került

 – mondta Lina Khan, az FTC elnöke közleményében.

Az Amazon képviselői nem reagáltak azonnal a lap megkeresésére, a befektetők viszont annál inkább, egyszázalékos mínuszba húzva a társaság részvényeit a szerdai kereskedés derekára.

A vádak szerint a társaság vezetése lelassította, illetve elutasította azokat a változtatásokat, amelyek megkönnyítették volna a felhasználók számára a szolgáltatás felmondását, mert ezek a változtatások kedvezőtlenül érintették az Amazon nyereségét. A társaság emellett megnehezítette a vásárlóknak, hogy Prime nélkül vásároljanak termékeket a weboldalán keresztül, valamint nem jelezte egyértelműen, hogy a tranzakció befejezésére mutató gombra kattintva beleegyeznek a Prime-ra való megújuló előfizetésre is.

A lemondási folyamat pedig nehezen áttekinthető, és arra tervezték az FTC szerint, hogy visszatartsa a fogyasztókat a szolgáltatási szerződés megszüntetésétől.

Az Amazonnál házon belül csak Iliász néven emlegették a leiratkozási folyamatot, utalva Homérosz trójai háborúról szóló eposzára.

Az FTC 2021 márciusa óta vizsgálta az Amazon Prime programjának regisztrációs és lemondási folyamatait. A vállalat és a versenyhatóság között akkor alakult ki feszültség, amikor a hivatal azt szerette volna elérni, hogy Andy Jassy vezérigazgató és Jeff Bezos alapító tanúvallomást tegyen a vállalat gyakorlatáról. Az Amazon azzal érvelt, hogy a kérés indokolatlanul nagy terhet jelentene, amit az FTC elutasított.

A 2005-ben elindított Prime a világ egyik legnépszerűbb előfizetési szolgáltatásává nőtte ki magát, világszerte több mint 200 millió felhasználóval, és közben több milliárd dollárt hozott az Amazon konyhájára. Az éves tagság 139 dollárba kerül, és olyan előnyöket tartalmaz, mint az ingyenes házhoz szállítás és a streamingtartalmakhoz való hozzáférés.

A mostani rövid időn belül a harmadik per, amit az óriáscég a nyakába kap az FTC-től. A seattle-i központú vállalat május végén beleegyezett, hogy több mint 30 millió dollárt fizet az Alexa és a Ring egység adatvédelmi hiányosságait állító ügyek rendezésére, bár a versenyhivatal vádjait ekkor is tagadta.