BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Smartphone,In,The,Front,Pocket,Of,A,Jean,,On,The

Kényszermunkával gazdagodó kínai cég kopogtat a New York-i tőzsde ajtaján

A Shein online divatkereskedelmi cég épp akkor jelentkezett be a New York-i tőzsdénél, amikor az amerikai–kínai kapcsolatok mélyponton vannak, és saját nemzetközi megítélése sem optimális.

A New York-i börzén próbálna szerencsét a kínai Shein online divatkereskedelmi vállalat, amely az ehhez szükséges első lépést már meg is tette azzal, hogy jelezte szándékát az amerikai tőzsdefelügyeletnél (SEC) – tudta meg a Reuters a céghez közeli forrásoktól. Ez lenne a legnagyobb kínai elsődleges részvénykibocsátás (IPO) a Didi Global dicstelen véget ért 2021. májusi megjelenése óta. 

Didi of China
A Didi Global pályafutása gyorsan véget ért az amerikai tőzsdén.
The Yomiuri Shimbun via AFP

Az akkor 68 milliárd dolláros piaci értékkel debütáló fuvarmegosztó és technológiai óriás egy év múlva távozni is kényszerült az ellene hazájában folyó versenyhatósági és adatkezelési vizsgálatok miatt, és mivel Peking kitiltatta az applikációit az online boltokból, ezért a működése eleve veszélybe került. A céget Peking gyakorlatilag hazarendelte, majd miután megbánták bűneiket és fizettek, hagyta őket dolgozni. 

Azt nem tudni, hogy a Sheinre milyen sors vár, mindenesetre ellene az amerikai törvényhozók nyomására rendeltek el vizsgálatot illegális foglalkoztatás gyanújával. Pártállástól függetlenül több húsznál is több törvényhozó fordult a SEC-hez, kérve, 

vizsgálja ki, hogy a hsziancsingi átnevelőtáborokban kényszermunkára fogott muszlim vallású ujgurokkal dolgoztat-e a Shein, 

mert az e régióból származó, vagy hozzá köthető termékek importtilalom alá esnek az Egyesült Államokban. A cég viszont állítása szerint elkötelezett az emberi jogok tiszteletben tartása mellett, és magát a gyanúsítást is megalapozatlannak tartja.

Smartphone,In,The,Front,Pocket,Of,A,Jean,,On,The
Különösen az 1996 után születettek, azaz a Z generáció körében népszerű a Shein.
Fotó: Shutterstock

Az amerikai törvényhozók azt is felvetették, hogy a Shein Amerikába szállított megrendeléseinél illegálisan veszi igénybe az e-kereskedőket megillető vámkedvezményeket, ezzel jogosulatlan versenyelőnyre tesz szert. Annyi biztos, hogy amíg ezek az ügyei nem rendeződnek, addig a New York-i pakett közelébe sem engedik. A Reuters forrásai szerint

a Sheinnél optimisták, szerintük az év végén már nemcsak a divatcikkeikkel, de a részvényeikkel is kereskedni lehet majd. 

Az ügylet bizalmas volta miatt sem a Shein, sem a SEC nem kommentálta az értesüléseket, az előbbi szóvivője útján azt üzente, hogy pletykákra nem reagálnak.

A Shein esetleges IPO-ja mindenesetre épp akkor történne, amikor az amerikai–kínai gazdasági-politikai kapcsolatok mélyponton annak, igaz, a helyzet később a mainál is rosszabb lehet. A Tajvan státusza körüli vita, az amerikai high-tech termékek, technológiák kínai eladása ellen hozott washingtoni embargó, a kereskedelmi háború és az emberi jogok durva megsértése miatti aggodalmak nyilván szóba kerülnek Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter július elejére tervezett kínai látogatásán is.

Ahol a politikusnak arra is választ kell adnia, hogy a szintén júliustól hatályos amerikai tőkepiaci szigorítások miként és miért hozzák hátrányos helyzetbe a tőzsdén már jelen lévő és az oda készülődő kínai vállalatokat. 

New,York,,Usa,-,May,5,,2022:,Buying,On,Shein
Az olcsó, de minőségileg kifogásolható ruházati cikkeket kínáló Shein a nagybefektetők egyik kedvence lett.
Fotó: Shutterstock

A Shein ebben a kényes helyzetben nyilván nem szívesen veri nagydobra az IPO-ját. Amit egyébként három éve tervezget, de hol a Covid-járvány, hol kínai cégek átláthatatlan könyvelésével kapcsolatos botrány, hol legújabb amerikai–kínai politikai csörte tartotta vissza.

És hogy makulátlanabbnak tűnjön a menyasszony, a Shein alapítója, Chris Xu Szingapúrba tette át a vállalat központját Nankingból, hogy szingapúri cégként ne vonatkozzanak rá a kőkemény Kína-ellenes szabályok. 

A befektetők nem annyira rigorózusak, mint az amerikai hatóságok, a Shein legutóbbi, márciusi feltőkésítési körében hamar összedobták az igényelt 2 milliárd dollárt, amellyel a cég értékét 60 milliárdosra hizlalták. A befektetőik között találhatjuk a General Atlanticet, a Mubadalát, a Tiger Globalt és a Sequoia Capital Chinát.

A Shein rendkívül olcsón kínálja rendkívül silány termékeit, amelyeket a munkásai olykor 18 órát rettenetes körülmények között gürizve állítanak elő – ezek a vádak is megfogalmazódnak a céggel szemben. Eloszlatásukra 

álomutat szerveztek instagramos és tiktokos influenszereknek, 

akik ódákat zengtek a látottakról, de gyakorlatilag senki sem hisz nekik, még a saját követőtáboruk is fenntartásokkal fogadja a beszámolókat – írja az Euronews. Az egyik kínai varrodába inkognitóban bejutott és ott munkát vállalt beépített ember szerint viszont minden igaz a céget illető vádakból – derül ki a brit Channel4 csatorna dokumentumfilmjéből.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.