Az adatok gyűjtése, 2000 óta a leggyengébb a Japán legfontosabb kereskedelmi partnereinek devizáiból összeállított, forgalommal súlyozott kosárral szemben a jen árfolyama.

Illustration,Of,Road,Sign,With,Japanese,Yen,Currency,Decline,Concept
Fotó: Boocys

A Deutsche Bank által számolt index esése annak tudható be, hogy egyre tágul a rés a Bank of Japan (BoJ) szuperlaza monetáris politikája és a többi jegybank (EKB, Fed) továbbra is szigorú álláspontja között. Így egyre nő a nyomás a japán pénzügyi vezetésen, hogy adja fel a 10 éves állampapír hozamát célzó monetáris politikát. A gyenge jen ugyan javítja a szigetország gazdaságának versenyképességét, viszont növeli az inflációt. 

A várakozások szerint a következő időszakban a hatóságok

első körben verbális intervencióval igyekeznek majd „felbeszélni” a jen árfolyamát. 

Ennek első lépése Szuzuki Sinicsi japán pénzügyminiszter keddi nyilatkozata volt, aki közölte, hogy továbbra is árgus szemekkel figyelik a devizapiaci folyamatokat, és ha szükséges, beavatkoznak. A beszédnek azonban nem sok hatása volt: a jen 0,1 százalékkal, 142,1-re süllyedt a dollárral szemben –  ez héthavi mélypont.

Történelmi mélyponton a jen indexe
 

A tényleges intervenció jelenleg nem valószínű, viszont közel van a 145–150-es lélektani határ, amikor már nagyobb a beavatkozás valószínűsége

– kommentálta a helyzetet egy devizakereskedő, hozzátéve, hogy a devizák közül az euró erősödik a legjobban a japán fizetőeszközzel szemben. Ez nem is csoda: az EKB kamatemelései még nem értek véget (júliusban jöhet egy újabb), az amerikai Fed viszont legutóbbi ülésén már a kivárás mellett döntött; nem változtatott irányadó kamatán. 

Kereskedők várakozásai szerint a Bank of England is emel legközelebbi, csütörtökön tartandó ülésén. A BoJ irányadó kamata mínusz 0,1 százalék, a nagy gazdasági erőközpontok közül egyedül Japánban van még negatív nominális kamat.