Pénz- és tőkepiac

A pénzügyi stabilitást is veszélyezteti az MI

Erősíti a csordamentalitást, ha mindenki az MI-től kér tanácsot.

A mesterséges intelligencia (MI) terjedése valószínűleg a szabályozás megváltoztatását is követeli a pénzügyi stabilitás érdekében – közölte hétfőn az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke, Gary Gensler.

A feltehetően ebben az esetben nem az évek óta kereskedő algoritmusokra, hanem a ChatGPT-hez hasonló nyelvi modellekre gondoló szabályozó szerint ha a piaci szereplők mind ugyanattól a modelltől kapnak tanácsot, az a csordamentalitás erősödéséhez vezethet – mondta Washingtonban tartott beszédében Gensler, hozzátéve, hogy bár a kockázatkezelési iránymutatást is frissíteni kell, az aligha lesz elegendő.

Fotó: Evelyn Hockstein / AFP

Gensler már 2021-es kinevezése óta többször felvetette az MI hatását a pénzpiacokra, az elmúlt időszakban a kérdés egyre sürgetőbbé vált az eszközök gyors fejlődése miatt, amelyeket napjaink legnagyobb hatású technológiájának nevezett – olvasható a Bloomberg összefoglalójában.

A SEC-elnök szerint a vállalatoknak arra is figyelniük kell, hogy hogyan használják ezeket, ugyanis a hatóság is résen lesz, és figyelni fogja, hogy azt ne használják különböző típusú csalásokra. A tőzsdei cégeknek pedig a közzétételeik során 

arra érdemes figyelni, hogy a befektetőket ne vezessék félre a technológia lehetőségeivel és kockázataival kapcsolatban.

A pénzügyi tanácsadóknak és brókereknek, valamint más közvetítőknek pedig az érdekkonfliktusokat kell kiküszöbölniük a technológia használatakor.

 

SEC Értékpapír-és Tőzsdefelügyelet pénzügyi stabilitás Gensler
Kapcsolódó cikkek