A csütörtöki amerikai piacnyitás előtt tette közzé negyedéves eredményeit a Johnson & Johnson gyógyszergyártó. Az egy részvényre jutó korrigált eredmény (EPS) 2,80 dollár lett, szemben az elemzők által várt 2,62 dollárral. A bevétel pedig 25,53 milliárd dollár, míg a konszenzus 24,62 milliárd dollár volt. A vállalat egymilliárd dollárral megemelte az idei egész éves bevételi várakozását, s most 98,80-99,80 milliárd dollárt prognosztizál. 

Slow Vaccination Rollout Puts EU Strategy Under Scrutiny
Fotó: AFP

A korrigált eredmény-előrejelzést eközben részvényenként 10,60-10,70 dollárról 10,70-10,80 dollárra emelte. A J&J részvényei közel 2 százalékot emelkedtek a tengerentúli nyitás előtti kereskedésben. A idei teljesítménye eddig 11 százalékos mínusz volt. A vállalat piaci kapitalizációja nagyjából 412 milliárd dollár. Az egész éves előrejelzést azért emelték meg, mert 

a műtéti, ortopédiai és látástechnikai eszközöket kínáló medtech üzletág eladásai megugrottak.

A vállalat profitál a nem sürgős műtétek iránti kereslet fellendüléséből az idősebb felnőttek körében, akiknél  a világjárvány idején elhalasztották ezeket a beavatkozásokat.

Az üzletág bevétele 7,79 milliárd dollárra nőtt, ami 12,9 százalékos emelkedés az előző év azonos negyedévéhez képest. A gyógyszer-értékesítés 3 százalékkal, 13,73 milliárd dollárra bővült éves alapon. A népszerűtlen Covid-vakcina értékesítését nem számítva a gyógyszeripari részleg 13,45 milliárd dollárt kasszírozott. 

A negyedév során a J&J teljes értékesítése 6,3 százalékkal bővült éves alapon. A nettó profit 5,14 milliárd dollár lett, míg egy évvel korábban 4,8 milliárd dollárt könyveltek el. Elemzők szerint

a J&J pozitív gyorsjelentése beharangozhatja a teljes egészségügyi szektor jó teljesítményét.

A J&J befektetői ugyanakkor perek tízezrei miatt aggódhatnak.  A babahintőporaik feltételezett azbeszttartalma miatt a vállalat gigantikus kártérítést ajánlott a károsultaknak, de az ügy még nem ért nyugvópontra.