A német Thyssenkrupp ipari óriás 2 milliárd eurós állami támogatás kap ahhoz, hogy Duisburgban egy zöldacélgyárat építsen fel. A projekt elindításához már csak az Európai Bizottság jóváhagyására van szükség – írta a Reuters.

17 November 2022, North Rhine-Westphalia, Essen: The logo is seen in front of thyssenkrupp's headquarters. Above all in steel and materials trading, Thyssenkrupp did good business in the past fiscal year - and in the end significantly increased its profits. (To dpa "Thyssenkrupp exceeds forecast - Dividend again after 4 years")
Fotó: Oliver Berg / AFP

Belsős információk szerint a bizottság döntése várhatóan már csütörtökön vagy legkésőbb jövő héten születhet meg, amikor a blokk versenyfelügyelete véglegesíti a szükséges dokumentumokat.

A projekt jelentős lépés lenne Németország, valamint az EU iparának a zöldítésében, hozzájárulna ahhoz, hogy a kontinens a következő évtizedekben minimálisra csökkentse a kibocsátását és felvegye a harcot az éghajlatváltozás ellen.

Az uniós pályázatok célja, hogy a belföldi vállalatok hasonló támogatásokhoz jussanak, mint amilyeneket az Egyesült Államok és Kína nyújt a zöldfejlesztésekhez – az EU számára kulcsfontosságú, hogy ebben a versenyben ne maradjon le.

A külföldi támogatások ígérete arra ösztönözheti a hazai vállalatokat, hogy elköltözzenek, ezzel meggyengítve az unió iparát, egyben hozzájárulva ahhoz, hogy a kibocsátásmentességért folytatott versenyben az EU hosszú távon behozhatatlan hátrányra tegyen szert.