A külföldi bankok oroszországi leánybankjai által nyújtott vállalati hitelek összege 2022 februárja óta jelentősen, összesen 870 milliárd rubellel, azaz 9,8 milliárd dollárral zsugorodott – írja a helyi Kommerszant üzleti lap. 

Daily Life In Kaliningrad
Fotó: Michal Fludra

A nagy nyugati hitelezők, mint az osztrák Raiffeisenbank, az olasz UniCredit és az amerikai Citigroup, továbbra sem tudják elhagyni az orosz piacot, mivel Vlagyimir Putyin külön rendelete megtiltotta a „barátságtalan” országok bankjai számára, hogy orosz leányaikat a hatósági jóváhagyás nélkül átruházzák – számol be a helyzetről a Kommerszant hírét szemléző IntelliNews.

A külföldi bankok tavaly 211 milliárd rubel, vagyis 2,7 milliárd dollár nettó nyereséget értek el, amivel verték a helyi konkurenciát, 

ám 2023 elejétől fokozódott a nyomás, hogy fogják vissza a hitelezési tevékenységüket.

Az orosz piacon legnagyobb tőkével büszkélkedő külföldi pénzintézet, a Raiffeisenbank a vizsgált időszakban több mint 50 százalékkal, 295 milliárd rubelre csökkentette a vállalati hitelportfólióját, és a 9. helyről a 14.-re esett az orosz bankok rangsorában.

A Kommerszant értesülése szerint állítólag az áll a háttérben, hogy az osztrák anyabank, a Raiffeisen Bank International (RBI) erőteljesen korlátozta az orosz leány eszközállományának a növelését. Ennek következtében a Raiffeisenbank az új vállalati ügyfelek számára márciusban leállította a számlanyitást.

A második legtőkeerősebb UniCredit Bank vállalati portfóliója eközben 43 százalékkal, 271 milliárd rubelre zuhant. A harmadik legnagyobb Citibank szintén erőteljesen csökkentette a vállalati hitelezését.

Beálltak a sorba az olyan kisebb hitelintézetek, mint az olasz Intesa, a japán Mizuho Bank és az OTP is, amelyek a vállalati hitelportfóliójukat 50–75 százalékkal csökkentették, a még kisebb francia Natixis Bank pedig egyszerűen lenullázta.

Az űrt minden jel szerint a legnagyobb orosz bankok töltötték be. Az Alfa Bank például 12 százalékkal bővítette a kis- és középvállalkozások hitelezését, míg a Sovcombank 16 százalékkal növelte a gépgyártó szektornak nyújtott hiteleit.