A brazil Vale bányavállalat közel áll ahhoz, hogy eladja ipari fém üzletágának 25 százalékos részesedését a szaúdi állami beruházási alapnak – értesült a The Wall Street Journal. A megállapodást még a héten bejelenthetik. A szaúdi szuverén alap (PIF) és a szintén szaúdi Ma’aden állami bányavállalat 2,5 milliárd dollárt fizetne a pakettért, ezzel 10 milliárd dollárra értékelnék az egységet. A New York-i tőzsdén a Vale részvénye közel 4 százalékot pattant a hírre. A brazil cég piaci kapitalizációja 70 milliárd dollár. 

Fotó: Mauro Pimentel / AFP

A Vale ipari fém üzletága többek közt nikkelbányászattal és -feldolgozással foglalkozik.

A nikkel az elektromos járművek akkumulátorainak gyártásához szükséges,

s olyannyira keresett lett, hogy a kínai befektetők körében a korábbi luxusbefektetéseket kiszorították a stratégiaifém-portfóliók, amelyek között kiemelt helye van a nikkelnek. Szaúd-Arábia, amely a globális zöldülés közepette a visszaszoruló olajkeresletet az utolsó cseppig kihasználja, egyúttal már az olaj utáni korszakra is készül. A PIF idén januárban 3 milliárd dolláros közös vállalatot hozott létre a Ma’adennel, amely a vasércre, rézre, nikkelre és lítiumra összpontosít, s 

kisebbségi részvénypozíciókat épít, hogy segítse Szaúd-Arábia gazdaságának diverzifikálását, illetve új iparágakat építsen.

A Vale még tavaly decemberben jelezte, hogy akár 10 százalékot is eladna az ipari fém divízióból. A hírek szerint a General Motors és a katari befektetési hatóság is érdeklődött az üzlet iránt.