Pénz- és tőkepiac

Elhanyagolt szövetségesre fanyalodtak a forint vásárlói

Szépen kifogyott a piacmozgató hírekből a forint, mégis történt valami, ami segített továbblökni az erősödést, amivel kiárazzák az árfolyamból a Standrad and Poor’s péntek esti hitelbesorolás-felülvizsgálata előtt felgyülemlett aggodalmakat.

Nem lett robbanásszerű, de azért a robusztus egy százalékot elérte a forint hétfői erősödése, amivel a piaci résztvevők elkezdték kiárazni a múlt héten felgyűlt félelmeket, hogy a Standard and Poor’s esetleg bóvliba löki a magyar hitelminősítést.

Rolled,Up,Hungarian,Forint,20000,Forint,Banknote,Ferenc,Deák.,Forint
Rolled up Hungarian forint 20000 forint banknote Ferenc Deák.
Fotó: Varga Jozsef Zoltan / Shutterstock

A besorolás felülvizsgálata pénteken este megtörtént, és elmaradt a leminősítés. Már akkor nyilvánvalónak tűnt, hogy hétfőn erősödni fog a forint, a kérdés inkább ennek az üteme volt. A kereskedés vége felé 381,85 körül volt egy euró a piacon, de valamivel korábban 381,15 környékén is járt az árfolyam. Ez jókora erősödés a hajnali 385,7-es és a pénteki 388,6-es mélyponthoz képest.

Amennyiben nem érkezik váratlan rossz hír, a további forintrali sem kizárható, hiszen alig egy hónapja az árfolyam már 367 régiójában járt, és azóta nem sok minden változott azon kívül, hogy kiújultak az uniós források egy részétől megfosztott magyar költségvetést illető aggodalmak – ezért lett mumus a Standard and Poor’s is.

Az elmúlt egy héten feladott tér majndme felét már visszanyerte a forint az euró ellenében                   Forrás: Stooq.com

Jobbkor nem is érkezhettek volna a váratlanul jó júniusi költségvetési adatok: a hétfőn délelőtt közölt számok szerint nyolc éve nem volt olyan alacsony a központi költségvetés hiánya a hatodik hónapban, mint most, holott az elhúzódó háború és az energiainfláció jelentős kiadásokat kényszerít a háztartásokat és vállalatokat megvédeni igyekvő kormányra. Szintén jó volt a forintnak, hogy reggel kiváló külkereskedelmimérleg-adatok érkeztek.

Ezek hatásának lecsengtével úgy tűnt, hogy elfogy a forint kilábalásának lendülete, ekkor azonban egy olyan tényező sietett a forintot vételre fogadók segítségére, amelyet az idén jobbára figyelmen kívül hagyott, bár tavaly rendkívül erős szerepe volt: az euró/dollár.

Ezt csinálta ma a dollár az euró ellenében, a forintvásárlók örömére                                                  Forrás: Stooq.com

Tavaly a dollár megállíthatatlannak tűnő, kamatemelések hajtotta erősödése a feltörekvő piaci devizák – köztük a forint – eladásához vezetett. 

Az idén inkább a hazai gazdasági alapok javulása számított, de hétfőn a dollár eladása a nemzetközi piacon jó ürügyet teremtett a hazai fizetőeszköz vásárlására is: a forint – és régiós társa, a zloty is – szépen lekövette az euró árfolyammozgásait a dollárral szemben. A kérdés, hogy a következő napokban szolgáltat-e valami további lendületet. A forint már közel ért a 380-as szinthez, ahol a Reuters múlt heti elemzői felmérésének konszenzusa szerint az árfolyama egy év múlva áll majd. 

 

forint erősödés euró/dollár költségvetés
Kapcsolódó cikkek