A vártnál nagyobb eredménybővülésről számolt be szerdán, kora este az Airbus, az európai légiipari vállalat ennek ellenére egész éves célszámait változatlanul hagyta.

Impressions from the Franz Josef Strauss Airport in Munich.
Fotó: AFP

A világ legnagyobb repülőgépgyártójának üzemi eredménye (EBIT) 34 százalékkal, 1,845 milliárd euróra emelkedett, miközben bevételei 24 százalékkal, 15,9 milliárd euróra nőttek az időszak során a tavalyihoz képest több leszállított repülőgépnek is köszönhetően. Az elemzők ennél szerényebb teljesítményre, 1,725 milliárd eurós EBIT-re és 15,87 milliárdos forgalomra számítottak.

A vezetőség szerint a vállalat jó úton halad a legnépszerűbb, A320 neo-családba tartozó repülőgépek gyártására vonatkozó, havi 75 darabos cél teljesítésével, amit 2026-ra terveznek elérni. A korábban 2024 végére kitűzött, 65 darabos havi szállítási ütemezésről viszont már nem tesz említést az iránymutatás.

Iparági források szerint a társaság havonta 47 keskeny törzsű A320 neo típusú gépet rak össze, ami alatta marad a 2023 közepére elérni tervezett 55 darabos kapacitásnak.

A francia légiipari vállalat hat hónap alatt 316 repülőgépet adott át, ez 6 százalékos növekedés 2022. első fél évéhez képest.

A menedzsment továbbra is kitart 2023-as teljesítménycéljai mellett, ennek megfelelően az év végéig 720 darab gépet szállítanának le. A korrigált üzemi eredmény hatmilliárd euróra futhat be, míg a szabad cash flow hárommilliárd euró lehet.

A legnagyobb versenytárs Boeing szerdán ugyancsak az elemzői várakozásokat felülmúló negyedéves eredményt tett közzé a repülőgépek iránti kereslet, valamint a leszállított volumen növekedésének köszönhetően.