A Bank of Americát 250 millió dollár (mintegy 85 milliárd forint) bírságra és kártérítésre kötelezte a 2008-as pénzügyi válságot követően létrehozott pénzügyi fogyasztóvédelmi iroda (Consumer Financial Protection Bureau).

Amerika egyik legnagyobb bankjának 100 millió dollárt kell ügyfeleinek visszautalnia és 150 milliót bírságként befizetnie a pénzügyi fogyasztóvédelmi irodának  és a bankfelügyeleti szervnek (Office of the Comptroller of the Currency) a döntés értelmében.

 

Az eljárás fényt derített arra, hogy a Bank of America éveken keresztül tudatosan tartott vissza hitelkártyák után járó kedvezményeket, valamint kétszeresen szabott ki fedezet nélküli tranzakciók utáni költséget ügyfeleire, és beleegyezés nélkül nyitott számlákat – derül ki a CFPB közleményéből, amely azt is megállapította, hogy 

a bank törvénytelenül járt el, aláásva ezzel a fogyasztói bizalmat.

A bírsággal sújtott pénzintézet az Egyesült Államok második legnagyobb banki szervezete, piaci kapitalizációja alapján pedig a világon a második legnagyobb bank. A 250 millió dollár az egyik legsúlyosabb bírság a pénzügyi vállalkozás történetében. Ugyanakkor az összeg eltörpül az óriásbank idei első negyedévben elért 7,66 milliárd dolláros nyeresége mellett.