A Deutsche Bank szerdai gyorsjelentésében 27 százalékos profitcsökkenésről számolt be az idei második negyedévben, amit a befektetési banki bevételek visszaesésével magyaráztak. A piac mégis kedvezően fogadta a bejelentést, mert a 763 millió eurós nyereség meghaladta az 571 milliós elemzői konszenzust. Ráadásul zsinórban ez volt a 12. nyereséges negyedév. A menedzsment költségcsökkentésre készül, annak ellenére is, hogy a magas kamatlábak gyorsították a lakossági üzletág növekedését. A bank visszavágta az idei kilátásokat, míg korábban bővülő bevétellel számolt, most csökkenő forgalomra számít.

New,York,Ny/usa-october,17,,2016,A,Flag,Flies,Outside,The
New York NY/USA-October 17, 2016 A flag flies outside the Deutsche Bank headquarters on Wall Street in Lower Manhattan in New York
Fotó: Shutterstock

Kemény döntésekre van szükség a költségoldalon

– hangsúlyozta Christian Sewing vezérigazgató.

Korábban kiderült, hogy 

a bank tömeges elbocsátásokat tervez 

a következő években.

A negyedévben a Deutsche Bank nem működési költségei is megemelkedtek, jórészt a perekkel összefüggő kiadások és a végkielégítések miatt. Ebben a sorban szerepel 

a Fed 186 millió dolláros pénzbírsága,

amelyet a pénzmosás-ellenőrzések elhanyagolása miatt szabtak ki. Továbbá egy 75 millió dolláros egyezség Jeffrey Epstein áldozataival, akik azzal vádolták a bankot, hogy elősegítette a néhai mágnás emberkereskedelmét.

Húzóágazatnak számít a lakossági üzletág.

Elemzők szerint idén háttérbe szorulhat a befektetési részleg, s a lakossági szegmens egész évben felülteljesítő lehet. A befektetési banki bevételek a második negyedévben 11 százalékkal csökkentek, bár az elemzők 16 százalékos mínuszt vártak. A lakossági üzletág a várakozásoknak megfelelő, 11 százalékos növekedést produkált, míg a vállalati hitelezés 25 százalékkal nőtt.  

A Deutsche Bank már 2019-ben célul tűzte ki a volatilis 

befektetési bankjától való függőség csökkentését. 

A lakossági banki tevékenység felértékelődése kiegyensúlyozottabbá tette a német nagybankot, ám a rossz hitelekre képzett céltartalék az egy évvel korábbihoz képest közel duplájára, 401 millió euróra nőtt.

A Deutsche Bank árfolyama (euró)