Kissé lejjebb tolta az amerikai részvényindexeket a Fed júniusi üléséről készült jegyzőkönyv szerdai közzététele, de gyorsan ledolgozták az esés nagyját a szerdai kereskedés hajrájára fordulva.

A kamatszintről döntő testület tagjainak többsége még két emelést tart indokoltnak. Fotó: Federal Reserve

A vezető tengerentúli részvényindexek közül a Dow Jones 0,4 százalékos, az S&P 500 0,1 százalékos mínuszban kereskedett, míg a Nasdaq Composite stagnált este kilenckor.

A jegyzőkönyvből kiderül, hogy az amerikai jegybank tanácsának szinte minden tagja egyetértett a kamatlábak változatlanul hagyásában, hogy időt nyerjenek, és felmérjék, hogy szükség lesz-e további kamatemelésekre.

A 18 résztvevő közül kettő kivételével mindenki arra számított, hogy idén még legalább egy emelésre lesz szükség, 12-en pedig kettő vagy több emelést helyeztek kilátásba.

A 25 bázispontos emelést támogató tagok megjegyezték, hogy a továbbra is nagyon feszes, a gazdasági aktivitás lendülete erősebb volt a korábban vártnál, és kevés egyértelmű jele volt annak, hogy az hosszú távon visszatérne a bizottság 2 százalékos célkitűzéséhez

– áll a jegyzőkönyvben. Még a szigorítást támogatók körében is általános volt az a nézet, hogy a kamatemelések üteme csökkenni fog. 

A júniusi döntést megelőzően a Fed négy egymást követő ülésen is 0,75 százalékpontos emelést hajtott végre. Az amerikai jegybank múlt hónapban nem változtatott az irányadó kamaton a vártnál lassabban mérséklődő infláció dacára, ugyanakkor két további kamatemelést jelzett előre.

Ha továbbra is az infláció lehűlését látjuk, akkor nem biztos, hogy lesz további kamatemelés, de a Fed jegyzőkönyvében semmi ilyesmit nem közöltek

– értékelt a Reutersnek Michael James, a Wedbush Securities részvénykereskedési ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint a pénteken érkező fontos munkaerőpiaci adatok, valamint a jövő heti inflációs mutató ismeretében már tisztábban lehet majd látni.