Pénz- és tőkepiac

Megkezdték az első mesterséges intelligencia által fejlesztett gyógyszer tesztelését

Egy tüdőbetegséget gyógyítana a szerrel egy hongkongi startup, eredmény azonban csak jövőre várható.

A héten megkezdték az első, teljes mértékben mesterséges intelligencia (MI) által létrehozott gyógyszer klinikai vizsgálatát embereken. A gyógyszer mögött – amely a tüdőn hegeket okozó krónikus betegség, az idiopátiás tüdőfibrózis gyógyítását célozza – egy hongkongi startup, az Insilico Medicine áll.

Alex Zhavoronkov, a cég alapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy ez az első MI által generált gyógyszer, amely eljutott a 2-es fázisú, tehát embereket is érintő klinikai vizsgálatokig – olvasható a CNBC írásában, melyből az is kiderül, hogy a gyógyszer fejlesztését 2020-ban kezdte meg az eddig 400 millió dollárnyi tőkét vonzó vállalkozás.

Fotó: Shutterstock

Zhavoronkov azt is elmondta, hogy 

két további, részben MI által fejlesztett gyógyszerrel is kísérleteznek, egy koronavírus- és egy rákgyógyszerrel, melyek azonban még a vizsgálatok korábbi szakaszánál járnak.

A jelenlegi, randomizált, duplavak és placebóval is kontrollált, 12 hetes vizsgálatra Kínában kerül sor, de cél, hogy kiterjesszék az Egyesült Államokra is, ahol 40 helyszínen 60 betegen tesztelnék a gyógyszert. A 2-es fázisú klinikai vizsgálatok eredményei jövőre várhatók.

 

gyógyítás vizsgálat gyógyszer
Kapcsolódó cikkek