A vártnál dinamikusabb eredménybővülésről számolt be szerdán a buszokat és tehergépjárműveket gyártó Volvo AB, amely az idei autóipari kilátásokat is kedvezőbben látja.

Zagreb,,Croatia,-,December,07,,2020,-,Brand,New,Volvo
Zagreb, Croatia - December 07, 2020 - Brand new Volvo FH500 I-Save driving fast on a motorway. I-Save lets you drive at lower revs and higher gear for a longer time with 10% less fuel consumption.
Fotó: Shutterstock

A svéd járműipari vállalat átszervezési költségek és jogi követelések előtti – korrigált – üzemi eredménye (EBIT) 57 százalékkal 21,7 milliárd svéd koronára (2,12 milliárd dollárra) ugrott a második negyedévben. A Refinitiv elemzői konszenzusa ennél lényegesen szerényebb, 18,4 milliárd koronás eredményt vetített előre. Az EBIT-marzs is jócskán, 11,6-ről 15,4 százalékra javult ezzel párhuzamosan.

A 10,82 milliárdos adózott nyereség 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ez egy részvényre vetítve 5,3 korona.

A haszongépjármű-gyártó bevételei 18 százalékkal 140,8 milliárd koronára emelkedtek, a devizahatásokat kiszűrve 11 százalékos volt a forgalomnövekedés. A teherjármű-üzletág forgalma közel ötödével futott fel, míg az építőipari berendezéseket gyártó szegmens 12 százalékos bővülést regisztrált. Az előbbi 93,7 milliárd, az utóbbi 29 milliárd koronával járult hozzá a teljesítményhez.

A vállalat ezzel együtt egyes piacokon a kereslet csökkenésével szembesült az általános gazdasági helyzet és a magas kamatkörnyezet miatt, elsősorban Európában és Kínában.

Az erős kereskedelmi fókusznak köszönhetően sikeresen javítottuk az árréseinket, miközben kezeltük a költséginflációt és az ellátási láncban megnövekedett zavarokat

– mondta az eredményekről Martin Lundstedt elnök-vezérigazgató.

A társaság iparági prognózisa szerint 2023-ban 330 ezer tehergépjármű találhat gazdára az európai piacon, és ugyanekkora lehet az Észak-Amerikában értékesített volumen. Áprilisban még 10-10 ezerrel alacsonyabb darabszámmal kalkulált a vállalat.

A Volvo a negyedév során visszafogottan fogadta a megrendeléseket, a vásárlók óvatossága mellett így rendelésállománya 10 százalékkal csökkent. Az időszakban leszállított haszongépjárművek száma ugyanakkor 5 százalékkal, 63 800 darabra nőtt.

A Volvo AB árfolyama 2023-tól
 

A részvényárfolyam 3 százalékos eséssel fogadta az eredményszámokat és a frissített piaci előrejelzést. A Volvo AB kurzusa azonban még így is 15 százalékos pluszt halmozott fel az év indulása óta.