Pénz- és tőkepiac

Ugrásra kész a forint az MNB kamatdöntése és kommentárjai előtt

Egy izgalmasnak ígérkező héten az első buktatóhoz érkezett a forint kedden, az MNB üléséhez, ahol várhatóan megint csökken a forintot vonzóvá tevő magas kamat. Valószínűleg nem a vártnál is jobb reggeli magyar bérnövekedési adat vezetett a forint apró gyengüléséhez a korai kereskedésben, hanem megkezdődött az MNB-ülés körüli pozíciós játék, ami a nap folyamán komoly kilengésekhez is vezethet, a jegybanki kommentároktól is függően bármelyik irányba.

Némileg gyengült a forint a korai kereskedésben kedden, és egy izgalmasnak ígérkező hét újabb napja kezdődhetett el, amikor bármelyik irányba komolyan kilenghet az árfolyam, hiszen egy kamatcsökkentési folyamat közepette a piaci szereplők gyakran újraértékelhetik a pozícióikat, illetve megpróbálhatnak a zavarosban halászva rövid távú nyereségre szert tenni.

20000,Forint,Banknote,Stacks,As,Background,(hungarian,Forint),Deak,Ferenc.
Fotó: Shutterstock

A kezdőrúgást a KSH tette meg, kijöttek a májusi magyar béradatok. A bérkiáramlás a Magyar Nemzeti Bank függvényeiben is fontos szerepet játszik, hiszen befolyásolja a keresletet, az pedig az inflációt, amelynek az elszaladása ellen a jegybank kamatemelésekkel küzdött az elmúlt években. Ezeket azonban elkezdte megfordítani, és a bank keddi ülése után újabb csökkentést jelenthet be.

A bruttó bérek májusban 17,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel ezelőttinél, ami gyorsuló növekedés az áprilisi 15,5 után. Elméletileg ez csökkenthetné az MNB étvágyát a kamatok vágására, jelen esetben azonban aligha ez az oka a forint korai visszavonulójának, mivel az néhány százalékponttal továbbra is gyorsabb, és a fogyasztás a korábban még nagyobb reálbércsökkenés miatt hatalmasat esett. 

Úgy nőnek a bérek, mintha nem lenne holnap, de még így sem érik utol az inflációt

A bruttó átlagkereset 567 800, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 391 500 forint volt májusban.

Ebben a tekintetben a lengyelek előttünk járnak: náluk már zárult a bérek és az infláció közti olló, a kiskereskedelmi forgalom azonban még mindig visszaesést mutat az egy évvel ezelőttihez képest. A fogyasztás gyógyulása várhatóan hosszabb folyamat, még úgy is, hogy az éves inflációs ráta gyorsan zuhanhat a következő hónapokban a régióban, a magyar a 20 százalék körülről 10 alá.

Elhagyják Lengyelországot az ukránok, és más ügyben is fordulat történt

Vannak jelei annak, hogy elhagyják Lengyelországot az ukrán munkások, ami abból a szempontból jó, hogy segít fenntartani a gyors bérnövekedést. A lengyeleknél megtörtént, amire mi még csak várunk: a bérek növekedése immár gyorsabb az inflációnál.

Ez az inflációcsökkenési folyamat nyitotta meg az utat az MNB számára a kamatok csökkentésére, és a piacok hitelesnek ítélték a fordulatot, a forint több mint egyéves csúcsot is döntött az euró ellenében a nyár elején. 

Az MNB havi kamatdöntő ülései mégis mindig izgalmat okoznak, 

a piaci szereplők ugyanis azt latolgatják, hogy a változó nemzetközi körülmények közepette és a beérkezett hazai adatok fényében módosul-e a korábban beárazott magyar kamatpálya.

 Ez nem magyar sajátosság, ugyanezek alapján a Fed és az EKB üléseinek környékén akár többször is irányt váltanak az árfolyamok: ugyanez történhet a forinttal kedden (a héten még az EKB és a Fed is ülést tart, ezek a fejlemények is megmozgathatják a forintot).

A várakozás szerint az MNB délután 2-kor 100 bázisponttal tovább csökkenti egynapos betéti kamatát – az alapkamathoz nem nyúlva –, és ha ez a várt fejlemény jön, a pozicionálás ebben az esetben is meglökheti a forintot valamelyik irányba. De sokkal több esély van arra, hogy a döntés utáni MNB-kommentárok okoznak kilengéseket az árfolyamban, hiszen a piaci szereplők ezekből vonnak le előre tekintő következtetéseket a kamatpályáról. 

A reggeli kereskedésben mintegy 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró ellenében, 378,66 környékére, de ez nem tekinthető gyenge szintnek ahhoz képest, hogy néhány napja már a 382 régióját is meglátogatta.

Kicsit gyengült a forint, de az elmúlt egy-két hét mozgásaihoz képest egyelőre eltörpül a jelenlegi árfolyam.                                                    Forrás: Stooq.com

Ami a nemzetközi hátteret illeti, az most nem ideális a forint számára. Az elmúlt egy hétben visszafordult a dollár korábbi gyengülése az euróval szemben, és a zöldhasú vásárlása nem kedvez a forintnak. Egy másik sűrűn figyelt adat a holland TTF földgázár változása: ennek az idei visszavonulása nagyban hozzájárult a forint visszanyert erejéhez, de az utóbbi egy hétben emelkedő pályára került. A dollár és a gázár mozgásai ugyanakkor nem jelentősek, trendváltozásról nincs szó.

 

forint devizapiac piaci jelentés MNB kamatcsökkentés
Kapcsolódó cikkek