Néhány hete a Capital Economics főközgazdásza azt ajánlotta a brit jegybanknak, hogy a magyaroktól tanuljon, szerdán a Financial Times közölt elemzést arról a feltűnő jelenségről, hogy a befektetők egyre kisebb felárat várnak el a feltörekvő gazdaságok államkötvényein a fejlettekhez képest, miközben az előbbiek jegybankjai hitelesebbnek bizonyulnak a nagyoknál. 

SAO PAULO, PROTEST AGAINST ROBERTO CAMPOS NETO
SP - Sao Paulo - 02/14/2023 - SAO PAULO, PROTEST AGAINST ROBERTO CAMPOS NETO - Unions linked to the banks protested against the current president of Banco do Brasil Central Roberto Campos Neto in front of the BC headquarters on Avenida Paulista in Sao Paulo in the late Tuesday morning (14) Photo: Suamy Beydoun/AGIF (Photo by Suamy Beydoun / AGIF / AGIF via AFP)
Fotó: Suamy Beydoun / AFP

A főközgazdász, Neil Shearing kiindulási pontja az volt, hogy csődöt mondott a makrobefektetések egyik alaptétele, miszerint a feltörekvő piaci jegybankok követik a Fedet, sőt az utóbbi időben már „a feltörekvő világ döntéshozói írják a térképre az utat társaiknak a fejlett piacokon”.

Ezt az állampapírpiaci hozamok alakulása is leképezte – folytatta ugyanezt a gondolatmenetet a brit lap elemzése.

Akik felismerték a trendet, és ennek megfelelően bevásároltak állampapírokból a feltörekvő piacokon, szépen kereshettek azon a gondolaton, hogy az elleni küzdelemben a feltörekvő gazdaságok döntéshozói ezúttal eredményesebbek. 

Az állampapírjaik a nagyobb általános gazdasági kockázatot és az alacsonyabb hitelminősítéseket tükrözve még mindig magasabb hozamúak, habár ez az előny a héten már 2007 óta a legkisebbre szűkült. Az állampapírpiacokon pedig a csökkenő hozam tudvalevőleg emelkedő árat jelent, tehát nyereség származik belőle.

A folyamat alapja, hogy a feltörekvő piaci jegybankok, köztük a Magyar Nemzeti Bank, a felpörgő inflációt látva 

sokkal hamarabb reagáltak kamataik emelésével,

miközben a nagy jegybankok sokáig hezitáltak, ideiglenesnek ítélve az árak felszökését. Ebből kifolyólag az előbbiek hamarabb jutnak el ahhoz a ponthoz – az MNB már el is jutott –, amikor már megengedhetik maguknak a kamatok csökkentését.

A kamatok nyesése az állampapírpiacon a hozamok csökkenését, tehát az árak emelkedését hozza, amin nyerni lehet, a feltörekvő piacokon ez a folyamat már zajlik, miközben az amerikai Federal Reserve-nek és a brit Bank of Englandnek a vártnál is többet kell még emelnie, és nem jutott el az árak stabilizálódásának biztosításáig az Európai Központi Bank sem. Azaz a feltörekvő állampapírpiacoknak kedvező folyamat folytatódik, a rés szűkül.

Masszív széttartás volt a helyi feltörekvő devizák és a fejlettek adósságpiacán az idén – idézte az FT Richard House-t, az Allianz Global Investors feltörekvő adósságpiaci befektetési vezetőjét.

A befektetők felismerik a döntéshozók közti hitelességi rés szűkülését… A feltörekvő piacok jól navigáltak a jelen inflációs sokk ellenében, és nem vagyok benne biztos, hogy elmondhatjuk ugyanezt a nyugati központi bankok néhányáról

– tette hozzá.

United,States,Bank,Seal,On,Dollar,Banknote,Close-up,,World,Economy,
United States bank seal on dollar banknote close-up, world economy, finance
Fotó: Shutterstock

Ez a folyamat nem csak a jól reagáló nyugati befektetőknek tett jót, a kamatemelésekkel teli tavalyi „fekete év” után elégedetten figyelhetik vagyonuk idei alakulását a nyugdíj-megtakarításaikat privát alapokba, illetve önkéntes kölcsönös pénztárakba helyező magyarok is, ha a befektetésüket úgy súlyozták, hogy jórészt magyar állampapírokból álljon. 

Hatalmas összeget kapnak állampapírjaik után a magyarok; eurókötvény jöhet

Olyan magas kamatot fizetnek az inflációhoz kötött állampapírok, hogy a megtakarításukat ezekbe helyező magyar háztartások óriási összeget kapnak kézhez az Államadósságkezelő Központ tájékoztatása szerint.

Az FT a latin-amerikai és a közép-európai jegybankokat emeli ki azok közül, amelyek gyorsan reagáltak, mikor a világjárvány miatti korlátozások feloldását követően rázúdult az új kereslet a piacokra, az infláció felszökését előidézve.

Magyarországot meg sem említik, pedig…

Ennek köszönhetően ezekben a régiókban vannak most a világ legjobban teljesítő állampapírpiacai. A leggyakrabban figyelt benchmark a JP Morgan feltörekvő piaci helyi devizában kibocsátott állampapírokat összesítő indexe. Ez idén eddig 7,5 százalékos teljes megtérülést (total return mutat). Ezen belül a latin-amerikai alindex 21, a közép-európai 11 százalékot nyert, legjobban sorrendben Kolumbia, Brazília és Mexikó teljesített.

Ezzel szemben az ICE Bank of America Index szerint az amerikai államkötvények 1,6 százalékot teljesítettek, az euróövezetben irányadó német papírok pedig 1,2 százalékot. A feltörekvő piaci átlagos hitelezési költség előnye a fejlettekhez képest 16 éves mélyponton áll, 2,9 százalékponton, az egy évvel ezelőtti 4,8 százalékpontnál sokkal alacsonyabban az Allianz Global Investors adatai szerint.

Feltörekvő piaci állampapírok hozamelőnye

A megszólaltatott elemzők szerint mindezek alapján a feltörekvők helyi devizában kibocsátott állampapírjai a következő hat hónapban vagy még tovább is vonzó befektetési lehetőséget kínálnak. 

A régiónkból a cikkben konkrétan is többször megemlítik Lengyelországot és Csehországot, de egyszer sem Magyarországot, holott a mi állampapírpiaci hozamaink jóval magasabbról szánkáznak lefelé, és a forint a régió legjobban teljesítő devizája. Igaz, a lengyelek és a csehek egyszer abban az összefüggésben kerülnek elő, hogy a megszólaltatott Aviva Investors-hitelpiacstratéga, Liam Spillane szerint Mexikóval, Peruval és Dél-Afrikával egyetemben az ő esetükben alábecsülik a befektetők a várható kamatcsökkentéseket. 

Dollárosok a levesben

Megemlítendő kontrasztként egy másik feltörekvő piaci országcsoport, akik egészen másképpen jártak. 

Az olyan országok, amelyek valamely okokból a dollárkötvény-kibocsátásokat részesítették előnyben, adósságproblémákkal szembesülnek, és közelebb sodródtak a csődhöz: ilyen Pakisztán, Tunézia és Egyiptom – mondta a lapnak David Hauner, a Bank of America egyik vezető stratégája. 

Van egy nagyon pozitív sztori, ami kedvező a főáramú, likvidebb piacoknak, és ugyanakkor van egy csendes adósságválság a szegély piacain

– mondta.