A Coinbase félreérhetetlen felkérést kapott az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelettől (SEC), hogy a bitcoin kivételével szíveskedjen az összes kriptodevizát törölni a platformjáról, mivel nem regisztráltatta magát értékpapírbrókerként – árulta el hétfőn Brian Armstrong, a Coinbase vezérigazgatója a Financial Timesnak (FT).

Kazan,,,Coinbase,,Is,An,American
Fotó: Shutterstock

A vezérigazgató szerint azonban, ha a júniusi felszólításnak eleget tettek volna, az amerikai kriptokereskedők többsége azon nyomban törvényen kívül találta volna magát. Úgyhogy a Coinbase-nek nem maradt más választása, mint felvenni a sisakot, és vállalni a beígért és egyébként gyorsan meg is indított pert – tette hozzá Armstrong.

A felügyelet szerint hivatalos felszólítást nem intéztek a Coinbase-hez, ám a vizsgálatokban részt vevő munkatársai megoszthatják véleményüket az ügyről.

A bírósági eljárás során aztán az összesen most már több mint 200-fajta kriptodevizából az értékpapír-felügyelet eddig mindössze 13-ról állította, hogy értékpapírnak minősülnek, és ennélfogva szabályozói hatáskörbe tartoznak, többek között az ethert és még néhány más ismert digitális valutát kihagyva a felsorolásból, így ezekkel kapcsolatban egyelőre meglehetősen homályos a SEC álláspontja.

A bizonytalanságot fokozza, hogy a SEC mellett az Amerikai Határidős Árutőzsde-felügyelet (CFTC) is kivetette a hálóját az iparágra, hiszen hónapokkal a SEC–Coinbase-affér előtt, még márciusban beperelte a legnagyobb amerikai kriptotőzsdét, a Binance-t.

Ha a SEC álláspontja győzedelmeskedne a bíróságon, és saját hatáskörébe vonhatná a digitális devizákkal folyó kereskedés felügyeletét, annak a regisztrációs kötelezettségen kívül további messze ható következményei is lennének.

A kriptobörzéknek ugyanis sokkal szigorúbb normáknak kellene megfelelniük, ha kikerülnének a szabályozási szürke zónából. Ezek a tőzsdéknek nevezett, ám valójában szabályozottnak távolról sem nevezhető tőkepiacok például jellemzően letétkezelési szolgáltatásokat is nyújtanak, valamint kölcsönöznek is ügyfeleiknek, ami a SEC által szabályozott valódi tőzsdék számára egyértelműen tilos.

 

Van egy csomó amerikai vállalat, amely arra a feltételezésre építette üzleti modelljét, hogy ezek a kriptotokenek nem értékpapírok

– mondta az FT-nek Charley Cooper, a CFTC egyik korábbi vezetője.

„Ha ez a vélelem megdől, sokuknak azonnal le kell állítaniuk a tevékenységüket” – fűzte hozzá.

Nagyon nehéz elképzelni, hogy a kongresszus beavatkozása nélkül hogyan alakulhat a jövőben a digitális devizák kereskedelme

– emelte még ki a brit lapnak Cooper, aki az amerikai Peter Fox, a Scoolidge, Peters, Russotti & Fox ügyvédi iroda partnereként dolgozik.

A SEC oldaláról a szabályozási kényszert támasztja alá a Ripple-ügyben július 13-án meghozott elsőfokú ítélet is, amely a kriptókat nem tekintette értékpapírnak. A felügyelet számára azonban valószínűleg megkönnyíti a sikeres jogorvoslatot, hogy az ítélet szerint a Ripple nem sértett jogszabályt, amikor az XRP nevű kriptót kisbefektetőknek adta el, ám törvénybe ütköző volt ugyanez az intézményi befektetők esetében.

A felügyelet ugyanis azzal érvel, hogy az ítélet mesterséges különbséget tesz az intézményi és a kisbefektetők között, és ezzel aláássa az értékpapírok ebbéli minőségének megállapítására kidolgozott Howey-tesztet.