A teljes kriptoszektort alapjában rengette meg a hír, hogy a Binance kriptotőzsdét hétfőn 13 vádponttal perbe fogta az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC). A jogi eljárás hallatára a árfolyama több mint 5 százalékot esett, majd még magához sem tért a kurzus, jött a következő csapás: az SEC a Coinbase börze ellen is beadta vádiratát. Ez a két hír nem csak a kriptopiac számára hatalmas gond, de a felügyelet számára is. 

3d,Rendering,Of,A,Burning,Devil,Skull,With,Bitcoins,In
3D Rendering of a Burning  Devil Skull with Bitcoins in the Eye Sockets
Fotó: Shuterstock

Miért viszi bíróságra a Binance-t és a Coinbase-t az SEC?

A perek alapja mindkét esetében az a feltételezés, hogy a börzék jogi felhatalmazás nélkül nyújtanak értékpapír-kereskedelmi szolgáltatásokat. A Binance ügye sokkal mélyebb és szövevényesebb: esetükben a hűtlen kezelés, kereskedési volumenük mesterséges felnagyítása és az amerikai felhasználók hozzáférésének illegális eszközökkel való biztosítása is szerepel, amelyekkel a felügyelet a Coinbase-t nem vádolja. 

Az eljárások alapját képező, illegális értékpapír-kereskedelmi vád ugyanakkor rendkívül gyenge lábakon áll.

Egészen egyszerűen azért, mert sem az SEC, sem a CFTC (az árupiaci és határidős kereskedésért felelős ügynökség) még soha nem nyilvánított egyetlen kriptodevizát sem értékpapírrá, sőt: a legnagyobb ágazati szereplők, a bitcoin és az ether árupiaci termék besorolást kapott korábban. 

Az SEC első feladata tehát azt bizonyítani, hogy a két tőzsde értékpapír-kereskedelmet folytatott a kriptodevizákon keresztül. Ez azonban még ha a jelenlegi eljárások során sikerülne is, a jövőre nézve csak további kérdéseket vetne fel: az újonnan százával létrejövő tokeneket egyesével vizsgálnák felül a hatóságok besorolás céljából? Itt el is érkezünk a következő problémához, miszerint a kriptoszektor szabályozása Amerikában szinte több hézagot tartalmaz, mint konkrétumot.

Az SEC és a CFTC sokszor még a kriptodevizákon túl sem tud megegyezni abban, mi tesz egy adott eszközt értékpapírrá, illetve árupiaci termékké, 

így ezen szabályozások és kritériumok egyértelműsítése nélkül garantált, hogy előkerülnek még hasonló gondok a jövőben, a kriptoszektortól függetlenül is.

Hogy léphetett két éve tőzsdére a Coinbase, ha az SEC most már a létjogosultságát is kétségbe vonja?

A Coinbase-t 2021 áprilisában jegyezték be az amerikai tőzsdén 342 dolláros részvényenkénti árfolyamon. Az IPO során a cég értékét 86 milliárd dollárra tették, azóta azonban a részvényárfolyam 85 százalékot zuhant, amivel relatíve a teljes kriptoszektor mélyrepülésén túltett. A vállalat értéke jelenleg 12,5 milliárd dollár környékén mozog.

A Coinbase árfolyama max időtáv
Értéke 85 százalékát elvesztette már a Coinbase-részvény

A Coinbase mélyrepülése annyira látványos és annyi kérdést vet fel, hogy egyes szakértők már azt is kétségbe vonják: Nasdaq mint tőzsdei szolgáltató, illetve az SEC mint felügyeleti szerv hogyan engedhette meg egyáltalán a kriptotőzsde piacra lépését

Intő jelek a bevezetéskor is voltak már bőven, a hatóságok ezeket fel is jegyezték, de nem álltak útjába az IPO-nak.

Utólag a két szerv egymásra mutogat az ügyben: a Nasdaq szerint az SEC dolga a háttérellenőrzés, míg a felügyelet szerint a Coinbase dolga, hogy megfeleljen az előírásoknak, miután bevezették a börzére. Az SEC ugyanakkor rámutat: még mindig jobb, hogy a kriptocég az Egyesült Államokban került fel a parkettre, kartávolságra a hatóságoktól, mintha egy offshore paradicsomban lépett volna tőzsdére.

A ritka bitcoinszilánkok gyűjtése a legújabb divat a kriptopiacon

A bitcoin legkisebb egységei, a szatosik saját történettel és végtelen lehetőséggel rendelkeznek, az értékes szilánkok után pedig gyűjtők tömegei áhítoznak.

Az IPO előtt az SEC hatvan oldalon keresztül taglalta, hogy milyen veszélyeket tartogatnak a Coinbase részvényei a befektetők számára: a szabályozási kereteknek való meg nem felelés, hatósági vizsgálatok és a pénzbírságok lehetősége egyaránt megjelent a felügyelet prospektusában, mindez a kriptoszektor kiszámíthatatlanságával együtt egyes elemzők szerint egyenesen el kellett volna tiltania a vállalatot a piacra lépéstől már csak azért is, mert szimplán jogosulatlan a befektetők bizalmára. 

Az SEC már akkor felhívta a figyelmet: elképzelhető, hogy egyszer regisztrálatlan értékpapírrá nyilvánítják a kriptókat – ez két évvel később meg is történt.

A felügyelet tehát gyakorlatilag a bevezetés tiltásán túl mindent megtett, hogy távol tartsa a befektetőket a kriptotőzsde részvényeitől. 

A vádak ismertek, jogszabályok azonban nincsenek

A perbe fogásra a Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong kifejezetten érdekesen reagált, tiszta szívből üdvözölte:

Büszkék vagyunk rá, hogy a teljes kriptopiacot a törvény színe előtt képviselve valamilyen tisztánlátást hozhatunk a szektor mindennapjait érintő szabályozások hiánya okozta homályba.

Ugyanis, mint már láthattuk, az amerikai szabályozás értékpapír és árupiaci termék közt is nehezen tesz különbséget, így a kriptopiac szerelmesei joggal remélhetik, hogy a perben konkrétumok megfogalmazódnak majd. Ez azonban roppantul nehéz terület a törvényhozók számára.

Az egyik lehetséges út az árupiaci termékek definíciójának kiterjesztése lenne, így ugyanis a bitcoinnal és az etherrel egy kalap alá kerülne a legtöbb kriptoeszköz – már amelyik decentralizált formában működik. A hatóságok ugyanis jelenleg nagyjából csak ennek alapján tesznek különbséget és token között. Ennek azonban olyan kedvezőtlen hatásai is lehetnek, hogy

akaratlanul is a „fejetlenül” fejlődő tokenek elburjánzásával járna, ahogy a gyakorlati betartatás is rengeteg nehézségbe ütközne. 

A másik, és a szakértők szerint sokkal előnyösebb út egy új átfogó jogi kategória létrehozása lenne a kriptodevizák számára, amelybe minden olyan eszközt be tudnának sorolni a hatóságok, amelyeket máshova nem. 

Ennek létrehozásában és a szabályozási keretek kialakításában az SEC és a CFTC közösen is részt vehetne, hogy minden apróságra kiterjedő jogi környezetet hozzanak létre a kriptodevizák számára, a későbbi felügyeletre pedig akár egy új hatóságot is létrehozhatnának. Így minden kriptoaspiráns tudhatná előre, mibe vágja fejszéjét, nem csak a bírósági idézésből értesülne felőle.