BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
'The Post' Premiere in Washington, - Warren Buffett attends 'The Post' premiere at the  in

Betöltötte 93. életévét a világ egyik legismertebb befektetési guruja

A világ egyik leggazdagabb embere máig aktívan kezeli befektetési vállalatát.

Ma ünnepli 93. születésnapját a befektetési világ egyik legismertebb alakja, Omaha Orákuluma, Warren Buffett, aki 118,8 milliárd dolláros vagyonával  a világ ötödik leggazdagabb embere. Buffett hatalmas vagyonára a Berkshire Hathaway nevű befektetési holdingvállalatán keresztül tett szert, amely jelenleg 348 milliárd dollárt kezel – Buffett felvásárlása előtt ugyanakkor még csupán egy az összeomlás szélén táncoló textilipari vállalat volt.

'The Post' Premiere in Washington, - Warren Buffett attends 'The Post' premiere at the  in
Fotó: Northfoto

Buffett 1930 augusztus 30-án született a nebraskai Omahában, édesapja kongresszusi képviselőként és brókerként dolgozott. Már fiatalon vonzotta a pénz világa, még alig volt tízéves, mikor ajtóról ajtóra járva árult Coca-Colát, rágógumit vagy éppen bélyegeket. Bevételeit félretette, 14 évesen már a saját maga által megkeresett 1200 dollárjából vásárolt egy 16 hektáros földterületet, amit utána bérbe adott.

Tizennégy évesen személyijövedelemadó-visszatérítést igényelt biciklije után, amelyen az utcákat rótta árusi feladatai során.

Alapdiplomáját a nebraskai egyetemen, mesterdiplomáját a Columbián szerezte meg, majd a tőzsdelegenda Benjamin Graham mellett dolgozott, ahol magáévá tette azt az értékalapú befektetési stratégiát, amelyre a mai napig esküszik: alulértékelt, de jelentős mögöttes értékkel rendelkező cégek részvényeit vásárolni, azokhoz pedig a végsőkig ragaszkodni.

1965-ben Charlie Mungerrel, máig egyik legközelebbi bizalmasával közösen felvásárolták az összeomlás határán álló Berkshire Hathaway nevű textilipari vállalatot, amelyet később holdingbirodalmuk középpontjává tettek meg. 

A Berkshire korai befektetési közé tartozott a Coca-Cola (melynek termékeit máig előszeretettel fogyasztja Buffett), az American Express, a Gillette vagy éppen a Fruit of the Loom ruhamárka és a Dairy Queen étteremlánc.

Buffett versenytársaival ellentétben – aki önmagát rendre technofóbnak nevezi – megúszta a dotcombuborék kidurranását, ugyanakkor 2016-ban kilépve a komfortzónájából elkezdett bevásárolni az Apple részvényeiből, és mára egy 177 milliárd dolláros részesedésre tett szert, a Berkshire portfóliójának 51 százalékát fedve le ezzel.

A Berkshire Hathaway árfolyama max.
A Berkshire részvényeit a világ legdrágább papírjai között jegyzik

Buffett elmondása szerint unokái miatt kezdett érdeklődni az Apple iránt, 

akik képtelenek voltak letenni az iPhone-jaikat, de végül a vállalat rajongói bázisa és fogyasztóinak hűsége győzte meg a cég valódi mögöttes értékéről.

Buffett kiváló befektetési döntésein túl fukarságáról ismert: máig az 1958-ban 31 ezer dollárért vásárolt házában lakik, helyi éttermeket látogat, és kerüli a fényűzést.

Berkshire Hathaway holds annual shareholders' meetingPeople take pictures on May 2, 2019 in front of the house of Warren Buffett, CEO of Berkshire Hathaway ahead of the annual Berkshire shareholder meeting  in Omaha, Nebraska. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Ebben a házban lakik a világ egyik leggazdagabb embere.
Fotó: AFP

Buffett filozófiája abban is kiválóan tükröződik, hogy élete során már több mint 36 milliárd dollárt adományozott jótékony célokra, halálát követően pedig vagyona 99 százalékát ugyanilyen célokra fordítják majd Bill és Melinda Gates alapítványán keresztül. A befektetési világ talán legismertebb idézete is tőle származik:

Félj, amikor mások mohók, és légy mohó, amikor mások félnek.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.