Történelmi rekordot jelentő 10,04 milliárd dollárra nőtt a Berkshire Hathaway második negyedéves üzemi eredménye, ez 6,6 százalékos bővülés éves viszonylatban. A vállalatcsoport nyeresége pedig 35,91 milliárd dollárra nőtt.

Berkshire Hathaway holds annual shareholders' meetingUS-finance-Buffett-politicsWarren Buffett, CEO of Berkshire Hathaway, speaks to the press as he arrives at the 2019 annual shareholders meeting in Omaha, Nebraska, May 4, 2019. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Fotó: AFP

A Berkshire ragyogó negyedévében kimagasló szerep jutott a magas kamatkörnyezetnek: míg a Geico biztosítócége számára ez 38 százalékos profitnövekedést eredményezett, addig ingatlanbefektetési vállalatai számára 34 százalék körüli bevételcsökkenést hozott. 

A nyereség a holdingvállalat egyik zászlóshajójának számító BNSF vasúttársaságnál is csökkent, miután a visszaeső fogyasztás és az emelkedő munkaerőköltségek belemartak a profitba. 

A negyedév során a Berkshire 8 milliárd dollárral több részvényt adott el, mint amennyit megvásárolt, ennek eredményként a vállalatcsoport készpénzállománya 147,4 milliárd dollárra nőtt.

A magasabb kamatlábaknak a befektetési bevételekre gyakorolt jövedelemgyarapító hatása ellensúlyozza az ugyanezen kamatlábak okozta gazdasági gyengülést

– fejtette ki Jim Shanahan elemző. 

Hozzátette: a Berkshire nettó részvényeladói szerepéből arra lehet következtetni, hogy nincs sok vonzó befektetési lehetőség a piacon.

Szárnyalnak a Berkshire Hathaway részvényei.

A vállalat a negyedév során 1,4 milliárd dollárnyi értékben vásárolt vissza saját részvényeiből, ami jókora csökkenés az első negyedév során megfigyelt 4,4 milliárd dollárhoz képest.

A Berkshire 353 milliárd dolláros részvényportfóliójának immáron közel felét az Apple részvényei teszik ki.

A vállalat beszámolójából az is kiderült, hogy a holding eredményei tartalmaznak 25,9 milliárd dollárnyi nem realizált részvénynyereséget is. A Berkhsire Hathaway második negyedéves egy részvényre jutó eredménye 24 775 dolláron állapodott meg.

Warren Buffett augusztus végén tölti majd be 93. életévét, vagyona 117,5 milliárd dollár, amivel a világ hatodik leggazdagabb emberének mondhatja magát.

Warren Buffett szerint a olyan, mint a szerencsejáték: a hülyék mindig veszítenek

Omaha orákuluma továbbra sincs kibékülve a kriptodevizákkal.