Közzétette idei első féléves jelentését a CIG Pannónia. A társaság konszolidált adózott eredménye 2023 első félévében 1,385 milliárd forint lett, ami több mint kétszerese a tavalyi első félévben elért 645 millió forintnak. Ennek meghatározó eleme, az üzleti teljesítményt leíró (IFRS 17 szerint számított) biztosítástechnikai eredmény, mely a tavalyi 927 millió forintos veszteséggel szemben az idei első félévben elérte a 814 millió forintos nyereséget. Ez a mutató az extraprofitadó hatását is tartalmazza. A növekedés elsősorban a csoportos biztosításoknak és a vállalati biztosításainak köszönhető.

CIG Pannonia
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A

 biztosítási díjak 43 százalékkal nőttek,

év per év alapon. Az életbiztosítási díjak 24 százalékkal, a vagyonbiztosítási díjak pedig 145 százalékkal. A hitelfedezeti biztosítások díjbevétele az idei első félévben elérte a 2,6 milliárd forintot, a vállalativagyon-biztosítások díjbevétele pedig az 1,1 milliárd forintot. Ez a két tétel volt a díjbevétel-növekedés motorja. Az idei első két negyedévben a díjbevételek rendre meghaladták a tízmilliárd forintot. 

A társaság konszolidált tőkemegfelelési mutatója 234 százalék,

míg egy évvel korábban 237 százalék volt, a felügyelet által elvárt érték pedig 150 százalék.

 


Az idei 

első negyedév mérföldkő volt

a társaság életében, mert áttértek az IFRS 17 standardra. Emiatt 475 millió forintos egyszeri társasági adófizetési kötelezettség keletkezett az áttérés okozta 7 milliárd forintos saját tőke növekedés eredményeképpen. 

Mérlegforduló utáni fontos esemény

volt júliusban az VISTA Utazási Irodákkal kötött 3+3 éves keretmegállapodás. Továbbá, hogy augusztus elején a Belügyminisztérium Nyílt Uniós közbeszerzési eljárásában kétéves időtartamra évi 445 milliós biztosítási díjjal a CIG  nyertes ajánlattevő lett. 

A árfolyama a féléves jelentésre 

bő 5 százalékos emelkedéssel reagált,

s 291 forintra emelkedett. Egy évvel ezelőtt 296 forinton jegyezték, míg a márciusi osztalékrali 318 forintig hajtotta a kurzust.