A tavalyi energiaválságot követően jelentősen javult az E.ON piaci környezete, ezért a legnagyobb európai energiahálózat-üzemeltető optimistább hangot ütött meg szerdán, első féléves gyorsjelentése bemutatásakor.

Essen,,North,Rhine-westphalia/germany,-,02,11,18:,E.on,Headquarter,Inessen, North Rhine-Westphalia/germany - 02 11 18: e.on headquarter in essen germany
Fotó: Shutterstock

Noha a vállalat árbevétele enyhén, nagyjából 1 százalékkal, 52,4 milliárd euróra csökkent, a korrigált üzemi eredmény 60 százalékkal, 4,3 milliárd euróra emelkedett az előző év azonos időszakához mérten.

A korrigált csoportszintű EBITDA 40 százalékkal, 5,7 milliárd euróra, míg a tisztított nettó nyereség 1,4 milliárdról 2,3 milliárd euróra, az egy részvényre jutó adózott profit pedig 63 százalékkal, 0,88 eurócentre nőtt.

Az első fél évben az energetikai átállással kapcsolatos beruházások 36 százalékkal, 2,4 milliárd euróra nőttek. Emellett kétezer új alkalmazottat vettek fel. Az év hátralévő részében a menedzsment további 5,8 milliárd eurós beruházással számol. A 2023–2027 közötti ötéves ciklusban összességében 33 milliárd eurót kívánnak az energetikai infrastruktúrába befektetni.

„Egyértelműen növekedési pályára állt az E.ON” – mondta Leonhard Birnbaum vezérigazgató.

Németországban és Európában jelentősen felpörgetjük a megújuló energiaforrások bővítését. Csak Németországban összesen mintegy hatmillió új berendezést kötünk be 2030-ig. Ehhez azonban megfelelő és jogilag biztonságos beruházási környezetre van szükségünk

– tette hozzá.

A vállalat adósságállománya ugyanakkor a szezonálisan negatív működési cash flow, az osztalékfizetés és a megugró beruházási ráfordítások nyomán június végéig az év végi 32,7 milliárd euróról 37 milliárd euróra hízott.

A cégvezetés megerősítette július végén javított kilátásait is. Eszerint az idei korrigált EBITDA-t a 8,6–8,8 milliárd eurós sávba várják, míg az EPS 1,03–1,11 euró között alakul.

A piaci viszonyok normalizálódásával az E.ON szeptember 1-jétől csökkenti háztartási áram- és gázfogyasztói díjszabását Németországban, s ez az alap- és a különleges tarifákra is vonatkozik. A nagyfogyasztók tarifáját tavasztól tervezik mérsékelni. Az E.ON-nak összesen mintegy 12 millió villamosenergia- és 2 millió gázfogyasztója van Németországban.

Az árcsökkentések dacára mindazonáltal az energiaszolgáltató arra számít, hogy a nagykereskedelmi energiaárak tartósan magasabbak maradnak, mint az előtt.

Gyakorlatilag kizártnak tartom, hogy a közeljövőben visszatérjünk a világjárvány és az ukrajnai háború előtti, 2017/18/19-es árakhoz

– mondta Marc Spieker, az E.ON pénzügyi igazgatója a DPA-AFX hírügynökségnek.

„A biztonságos, fenntartható energia árát meg kell fizetni, és ez még egy jó darabig biztosan így is marad” – tette hozzá.

Az E.On árfolyama 6 havi
 

A cég részvénykurzusa szerdán délelőtt 1,7 százalékkal, 11 euró alá esett.

Az E.ON papírjait amúgy a Refinitiv elemzői konszenzusa 12,85 eurós medián célárral vételre ajánlja.