A megújuló energiával foglalkozó csoportok szerint az Európai Uniónak lépéseket kellene tennie a pazarlásának megállítására azáltal, hogy kihasználja a jelenlegi időjárást, leállítja a fosszilis energiahordozók használatát, és erősebben támogatja a megújuló forrásokra épülő beruházásokat – írta a Bloomberg.

Karnok Csaba
20230321 Szeged  Termelésbe állt az első szegedi naperőmű a Sándorfalvi úton. Két hatalmas naperőműpark épült európai uniós támogatással MVM Zöldgeneráció Kft. beruházásában a város határában. Fotó: Karnok Csaba  KC  Délmagyarország  DM
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Az EU igyekszik növelni a felhasználását, miközben az orosz–ukrán háború következményei miatt egy történelmi jelentőségű energiaválságból lábadozik. A kontinens egyes részein rekordmeleg van, ami erdőtüzeket és aszályt okozott, az uniónak pedig mindent meg kell tennie, hogy csökkentse a fosszilis fűtőanyagok használatát.

Ám annak ellenére, hogy Európa idén nyáron rekordmennyiségű napenergiát termel, az alapvetően szenet használó országok, mint például Lengyelország vagy Csehország, lekapcsolták naperőműveiket az alacsony energiaigényre hivatkozva. 

A tiszta energiatermelési rendszerek nem rugalmasak, ugyanakkor szomorú, hogy ezek az országok pazarolják a napenergiát, és inkább a környezetszennyező szenet égetik el, pont akkor, amikor bőven áll rendelkezésre a megújuló energiaforrásból

– olvasható abban a Kadri Simson európai energiaügyi biztosnak címzett levélben, amelyet 17 környezetvédelmi szervezet írt alá. A csoportok szerint az energiaárak volatilitása veszélyezteti az új napelemes eszközökbe történő beruházásokat és a zöld hálózat kiépítését, miközben az extrém áringadozások a szeszélyes időjárással egyre gyakoribbá válhatnak. 

Kevesebb gabona terem Európában az időjárás miatt

A fekete-tengeri alku kútba esése miatt pedig nagy szükség lenne rá.

Bár az energiaárak a válság csúcspontján mért szintjük töredékére zuhantak, az azonnali piacon, ahol az időjárás függvényében óriási mértékben változik a kínálat, gyakori az ingadozás. Az árak negatívba fordulhatnak, ha a hálózaton több áram van, mint amennyi a kereslet kielégítéséhez szükséges.

Simsont ezért felszólították, hogy az unió vezessen be korlátokat arra, hogy mennyire lehet lecsökkenteni a napenergia-termelést; bővítse ki az új elektromos hálózatok engedélyezését; valamint gyorsítsa fel a hibrid napenergia-projektek támogatását. A negatív árképzés kezelésére pedig be kell vonni a fosszilis energiatermelőket, hogy költségmegosztással enyhítsék a piaci hatásokat.

Az EU-nak biztosítania kell, hogy a gazdasági keret az átmeneti időszakban is stabil maradjon, és ne tántorítsa el a befektetőket, akiknek nagy szerepük van a zöldre váltásban

– írták a levelükben. Emellett kiemelték, hogy a közelgő tél előtt az európai országoknak nem éri meg feleslegesen pazarolni a fosszilis forrásaikat, amikor az orosz–ukrán háború és a kemény hideg könnyen egy újabb energiaválságot robbanthat ki.