Éves bázison 3,2 százalékra lassult az amerikai ezzel az áremelkedés üteme 10 bázisponttal jobb értéket mutat, mint azt az elemzők előzetesen várták. A meglepő hírekre erősödni kezdett a forint, a dollár alól azonban kirántották a szőnyeget.

Hungarian,Forint,Euro,Exchange,Rate:,Hungarian,Forint,And,Euro,Coins
Fotó: Shutterstock

A hazai fizetőeszköz az euró ellenében 0,3 százalékkal, 384,01-ig erősödött, a dollárral szemben azonban egy rövid életű, 0,6 százalékos ralit követően visszaállt a bejelentést megelőző szintjére, jelenleg 349,25 forint környékén adják a zöldhasút.

Hatalmasat erősödött a forint az euró ellenében.

A friss amerikai adatok egyértelműen azt mutatják, hogy erősen lelassult a pénzromlás mértéke az országban az elmúlt hónapok során, a Fed kamatvágására azonban még egy ideig várni kell – a jegybankárok ugyanis minden bizonnyal biztosra fognak menni, és fenntartják a jelenlegi kamatkörnyezetet addig, amíg biztosra nem vehetik, hogy elérhető távolságba kerül a 2 százalékos inflációs cél.

A dollárral szemben is javított a forint.

A dollár az euróval szemben is gyengült, jelenleg 0,3 százalékkal kell több dollárt adni egy euróért, mint a hajnali órákban.

Lassul az amerikai infláció, de ez kevés lesz a Fednek

A kamatcsökkentéssel megvárják, amíg abszolút biztosak lehetnek benne, hogy az infláció eléri a 2 százalékos célt.

A forint erősödését a TTF gázár csökkenése is segíthette, amely tegnap ugyan több mint 30 százalékot erősödött, ám ma már 5 százalék feletti értékvesztést könyvelhetett el, egyengetve ezzel a hazai fizetőeszköz útját.