A Deutsche Telekom (DT) csütörtökön idén másodszor emelt a 2023-as üzemi eredményvárakozásán, amit ezúttal az tett lehetővé, hogy az amerikai üzletága, a T-Mobile US két hete fölfelé módosította az előfizetői bázis várható alakulását és növekedési kilátásait. Ennek alapján 41 milliárd euró lehet a csoportszintű EBITDA. A magyar leány teljesítményéről itt írtunk részletesen. 

Deutsche Telekom - Bonn
10 November 2022, North Rhine-Westphalia, Bonn: The logo of Deutsche Telekom's headquarters is unlit in the morning. The company presents its balance sheet figures for the third quarter. Photo: Oliver Berg/dpa (Photo by OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Oliver Berg / AFP

A társaság publikálta a második negyedéves beszámolóját is, amelyben a DT hozta a várakozásokat, 27,2 milliárd eurós bevétellel és 10 milliárd eurós EBITDA-val. A nettó profit 1,54 milliárd euró volt, szemben a bázisidőszaki 1,46 milliárddal. A jelentés közzététele után a JPMorgan elemzője 29,5 euróra emelte a DT-részvények célárát, vételi ajánlás mellett – jelenleg 19 euró alatt zajlik a kereskedés a telkópapírokkal. 

Az éves terven nem módosított, ugyanakkor megerősítette a korábban közölt prognózisban szereplő eredményvárakozásokat az Allianz, amely szintén csütörtökön publikálta főbb számait. A második negyedév a vártnál nagyobb mértékű, 18 százalékos profitemelkedéssel zárult. Az utóbbit egyebek mellett az tette lehetővé, hogy az Allianz-ügyfelek az előzetesen kalkuláltnál alacsonyabb kárigényt nyújtottak be a természeti katasztrófák után. A nettó nyereség 2,33 milliárd euró volt a negyedévben, ami nagy ugrás a tavalyi 1,97 milliárd után. A biztosítótársaság menedzsmentje 13,2-15,2 milliárd euró közötti működési eredményt tart elérhetőnek a teljes évre nézve. A részvények 3,5 százalékkal erősödtek a csütörtöki kereskedésben.

The Henkel logo sits on boxes of Hot Melt adhesive ahead of shipping from the Henkel AG headquarters in Dusseldorf, Germany, on Friday, Sept. 12, 2014. Henkel, the German maker of Loctite glue and Persil laundry detergent, said earnings growth will slow in the second half as Russia's dispute with Ukraine and military battles in the Middle East harm business.
Fotó: Jasper Juinen / Bloomberg via Getty Images

A Henkel mind az árbevételi, mind a profitvárakozásait megemelte csütörtökön, ezt elsősorban az teszi lehetővé, hogy több termékszegmensben (fogyasztási cikkek, ragasztástechnika) két számjegyű áremelést hajtottak végre. A vállalatcsoport most már 2,5–4,5 százalékos organikus forgalomnövekedést prognosztizál, szemben az év eleji 1–3 százalékos tervvel. 

A növekvő árbevétel mellett javulnak majd a profitmarzsok is, az üzemieredmény-ráta például 11–12,5 százalék közt alakulhat. 

Az olyan közismert termékek gyártója, mint a Fa, a Persil vagy a Pritt, az év első hat hónapjában 10,9 milliárd eurós árbevételt ért el, ami közel 5 százalékos növekedés. Üzemi eredmény soron a hat hónap alatt 1,3 milliárd eurót realizáltak, ami annak az eredménye, hogy noha a nyersanyag- és logisztikai költségek emelkedtek, ezt teljes egészében sikerült érvényesíteni az árképzésben. 

A vállalat arról is beszámolt, hogy sikeresen lezárta oroszországi üzletágának értékesítését. A Henkel áprilisban már bejelentette, hogy az ukrajnai háborút követően elhagyja Oroszországot, és eladja ottani tevékenységét egy helyi befektetőkből álló konzorciumnak. Ez az ügylet mostanra lezárult: az eladási ár 54 milliárd rubel (mintegy 600 millió euró). A piacán egyelőre nincs óriási lelkesedés, fél százalékkal emelkedett a kurzus. 

Mindenkori csúcsértéke közelében maradt a DAX index

Hogy ne tűnjön a német részvénypiac tejjel-mézzel folyó Kánaánnak, arról a Siemens gondoskodott.

A multinacionális német iparvállalat elsősorban a kínai piac gyengélkedéséről számolt be, ahol a zéró-Covid-politika utáni időszakban csak enyhe fellendülést tapasztaltak. A közleményük szerint az elmúlt 3 hónapra a kereslet normalizálódása volt jellemző, szemben a 2022-es bázissal, amikor rengeteg ügyfelük előrehozott megrendelésekkel bombázta az iparvállalatot. Ez a tendencia a Siemens főbb európai és kínai piacára egyaránt jellemző volt. 

Roland Busch vezérigazgatónak különösen az fáj, hogy a kínai feldolgozóipar fellendülése lassabb volt a vártnál, részben ennek is köszönhető, hogy a Siemens ipari szegmensének (idetartozik a mobilitási, az intelligensinfrastruktúra-, valamint a gyárautomatizálási üzletág) profitja 4 százalékkal, 2,75 milliárd euróra csökkent, ami elmaradt a 2,9 milliárd eurós konszenzustól. 

Ez azt jelenti, hogy a csoport vezető üzletága csupán 13-15 százalékos bevételnövekedésre lehet képes a szeptemberben záruló teljes üzleti évben, holott nemrég még 17-20 százalékos plusz volt a várakozás. A júliusban lezárt negyedévben a Siemens csoportszintű megrendelésállománya 10 százalékkal, 24,2 milliárd euróra nőtt. A bevételek is emelkedtek ugyan 6 százalékkal, 19 milliárd euró közelébe, de ez is és a csoportszinten 1,44 milliárd eurós nettó profit is alatta maradt a várakozásoknak. 

Elfújják a selejtes szélturbinák a Siemens Energy nyereségét

A korábban veszteséges Siemens átalakításon ment keresztül, így a legnagyobb aranybányája lett. Azonban a selejtes szélturbinákat gyártó Siemens Gamesa visszaveti a Siemens Energy eredményét, a hibás termékek javítása, cseréje a vártnál is többe fog kerülni. A baljós hírek után a részvények is zuhanni kezdtek.

 

Közben a BÉT-en is parádés dolgok történtek, az OTP minden idők legjobb negyedéves gyorsjelentésének közzététele után az elmúlt egy évben több mint 55 százalékos árfolyam-emelkedésen van túl. Száguld az Opus is, egy év alatt majdnem 100 százalékkal emelkedett az árfolyam.