A kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés bővülése is lelassult éves szinten júliusban Kínában, miközben a júniushoz képest nőtt az ázsiai országban – derül ki a kínai statisztikai hivatal kedden közzétett adataiból.

A kínai ipari termelés 3,7 százalékkal nőtt tavaly júliushoz képest, noha az éves növekedési ütem júniusban még 4,4 százalékon állt, és hasonló értéket vártak az elemzők is. Az idei első hét hónap alatt az ipari termelés 3,8 százalékkal bővült.

A vártnál gyengébb adatok érkeztek a kiskereskedelmi forgalomról is kedden, mindössze 2,5 százalékkal emelkedett a mértéke az egy évvel korábbihoz képest, szemben a júniusi 3,1 százalékkal és az elemzők által várt 4,5 százalékkal. Az idei év első hét hónapjában a növekedés üteme 7,33 százalék volt.

Decline,In,Stock,Exchange,On,The,Graph,Of,The,Chinese
Fotó: rzoze19

A fogyasztás gyengeségét megelégelhette a kínai jegybank is, és keddre virradóra váratlanul 15 bázisponttal, 2,5 százalékra mérsékelte az irányadó egyéves hitelkamatot. 

A jegybank már júniusban is vágott 10 bázispontot a kamatból, amely ezzel 2014 óta a legalacsonyabb szintre csökkent. 

Kérdés persze, hogy ez mennyire lesz képes beindítani a belső keresletet az ázsiai országban.

A kedden közzétett adatok szerint a munkanélküliség is nőtt júliusban, 5,2 százalékról 5,3 százalékra, ami ugyan megfelel az elemzői várakozásoknak, ám ezúttal Peking nem közölt korosztályos adatokat. Korábban mintegy 20 százalékra tette az állástalanok arányát a fiatalok körében. Ráadásul az ország ingatlanszektora is súlyos adósságproblémákkal küzd, ennek a kimenetele megjósolhatatlan.