Az orosz Alrosának, a világ legnagyobb gyémánttermelőjének a bevétele 188,2 milliárd rubelt (1,9 milliárd dollár) tett ki az év első hat hónapjában, ami 0,2 százalékkos bővülés, és 3,5 százalékkal haladja meg 2021 azonos időszakának eredményét. A cég nettó nyeresége az előző évhez képest 35 százalékkal, 55,6 milliárd rubelre csökkent.

A close-up view of the main 51.38-carat round-cut diamond, the Dynasty, from Russian diamond miner Alrosa’s Dynasty polished diamonds collection in Moscow on August 3, 2017. The collection of five polished stones was manufactured from a 179-carat Romanovs rough diamond, extracted at the company’s Nyurbinskaya kimberlite pipe in Russia's far northeast region of Yakutia in 2015. Alrosa plans to sell the whole collection in one set at a special online auction in November with the starting price not less than $10 million, according to the company’s CEO Ivanov. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Egy orosz gyémánt. Fotó: AFP

Az év közepétől a gyémántpiac szereplői különleges kereskedelmi mechanizmusokat dolgoztak ki a korlátozások megkerülésére, különösen az orosz gyémántok amerikai dollárban történő értékesítésére: ha az orosz gyémántokat Oroszországon kívül csiszolják, úgy tekintik, hogy az utóbbi ország terméke – mondta a Reutersnek Paul Zimnisky szektorelemző.

Ráadásul, bár tavaly áprilisban az Egyesült Államok kitiltotta az Alrosát a bankrendszeréből, és megtiltotta a közvetlen értékesítést a jövedelmező amerikai piacra, az Európai Unió országai 2022-ben 1,4 milliárd euró értékben vásároltak orosz gyémántokat.

Míg egyes G7-országok szankciókat szorgalmaznak az orosz gyémántipar ellen, Belgium attól tart, hogy ezzel más központokba terelnék a kereskedelmet, és befellegzene Antwerpennek mint a világ első számú központjának.

A G7-ek azonban ennek ellenére májusban közölték, hogy folytatják a munkát az orosz gyémántkereskedelem korlátozása érdekében, többek között nyomon követési technológiák segítségével.

Zimnisky szerint 2023 végére vagy 2024 elejére készülhet el a terv, amely érdemben korlátozhatja az orosz gyémántok globális forgalmát.

Tobias Kormind gyémántkereskedő viszont arról beszélt korábban a BBC-nek, hogy a G7-es tilalom India és Kína felé tereli majd az orosz gyémántokat.