Pénzmosás, csalás és bűnszervezet létrehozása ügyében bűnösnek találta egy török bíróság Faruk Fatih Özert, a Thodex nevű kriptotőzsde alapítóját és két testvérét, akiket ezért 11 196 év 10 hónap és 15 nap börtönbüntetésre és 5 millió dollárnyi pénzbírságra ítélt. A Todex kriptotőzsde Törökország egyik legnagyobb kriptokereskedelmi platformja volt, mielőtt 2021-ben hirtelen összeomlott.

Arrested,Man,With,Cuffed,Hands,Behind,Prison,Bars
arrested man with cuffed hands behind prison bars
Fotó: Shutterstock

A két évvel ezelőtt egyszer csak előzetes értesítés nélkül leállította szolgáltatásait, majd alapítója elmenekült az országból a felhasználók összesen 2 milliárd dollárnyi kriptóban lévő vagyonával együtt. 

Özert 2022-ben, Albániában a helyi hatóságok adócsalás vádjával letartóztatták, majd jogerősen börtönbüntetésre is ítélték, mielőtt idén tavasszal kiadták Törökországnak, ahol mostanra született ítélet az ügyében. A férfi a mai napig ártatlannak vallja magát az ellene felhozott vádakban, a bíróságon azzal védekezett, hogy

ő messze túl okos ahhoz, hogy egy ilyen bűncselekménnyel lebukjon, ha valóban bűnszervezetet hozott volna létre, akkor sosem kapják el.

Az ügyben 21 ember ellen emeltek vádat a török hatóságok, közülük négy embert bizonyíték híján felmentettek, Özeren és testvérén túl 14 további embert találtak bűnösnek, ők jóval enyhébb büntetéssel úszták meg az ügyet.

Mindenüket elveszthetik, akik ebbe a kriptodevizába fektettek

A piaci elemzők egy része a PEPE-mémcoin zuhanása mögött is a szőnyeghúzásnak nevezett csalást véli felfedezni. Ha ez így lesz, a befektetők keresztet vethetnek a pénzükre.