Hekkerek 200 millió dollár (több mint 73,5 milliárd forint) értékben loptak kriptopénzeket a Mixintől. A hongkongi vállalat a digitális eszközök átutalására szolgáló hálózatként definiálja szolgáltatását, saját bevallásuk szerint egymillió felhasználóval rendelkeznek. A kiberbűnözők a hét végén hatoltak be a cég rendszereibe, amit az érintett ma jelentett be – írja a Reuters.

Bitcoin,And,Blockchain,Concept,,Padlock,Hologram.,Cryptocurrency,,Electronic,Money,,Data
A hekkereket különösen érdeklik a kriptovaluták.
Fotó: Shutterstock

A Mixin a támadás miatt leállította a tevékenységét, hogy a felhasználók felvehessék pénzeszközeiket a hálózatról, de az átutalások nem érintettek. A távol-keleti vállalat közölte: a szolgáltatások ismét használhatók lesznek, amint kijavítják a sebezhetőséget. Hozzátették: a pórul járt ügyfeleket kártalanítják. A tavalyi számított a legrosszabb évnek, ugyanis a hekkerek összesen 3,8 milliárd dollár értékű kriptót tulajdonítottak el a Chainalysis blokkláncelemző szerint.

Közülük az észak-koreaiak voltak a leghatékonyabbak, akik 2,3 milliárd dollár értékben lovasítottak meg kriptovalutákat 2017 és 2022 között. A kibertámadások célja, hogy pénzt szerezzenek az észak-koreai költségvetésnek: Phenjan elsősorban a nukleáris és rakétaprogramját finanszírozza kreatív módszerekkel. Azt nem tudni, hogy a Mixin rendszereibe melyik csoport vagy állam hatolt be, de feltehetőleg nem észak-koreaiak voltak.

A remeteállam ugyanis Kína fontos partnere, és elsősorban japán, vietnámi, amerikai és európai cégeket vett célba: például júniusban több mint százmillió dollár értékben loptak el kriptodevizát az észt Atomic Wallet kriptovaluta-platform több ezer felhasználójától, de nem kímélték a Binance-t sem, ahogy az Axie Infinity nevű online játékot sem, ahol a játékon belüli gazdaság a digitális pénzekre épül.

A török felnőttek több mint fele rendelkezik kriptodevizával, menedékként szolgál a az ellen

A fejlődő piacok gyenge és kiszámíthatatlan valutái helyett tömegek választják a kriptoszektor nyújtotta viszonylagos biztonságot. Törökországban a 60 százalék körüli inflációs környezet sokakat meggyőz az alternatív devizák létjogosultsága felől: a nagykorú török lakosság több mint fele, 52 százaléka rendelkezik valamilyen kriptodevizával. A legtöbb új befektető a 18–30 év közti korcsoportból került ki.