A tavaly becsődölt FTX kriptotőzsde ügyvédei pert indítottak Sam Bankman-Fried, a platform alapítójának szülei ellen, azzal vádolva meg a Stanfordi Egyetemen tanító jogprofesszorokat, hogy befolyásukat és kapcsolataikat kihasználva dollármilliókat loptak el a brókercég ügyfeleinek pénzéből. Joseph Bankman és Barbara Fried minden ellenük felhozott vádat tagadnak.

FTX's former CEO, Sam Bankman-Fried, appears in court on federal fraud chargesNEW YORK, USA - JUNE 15: FTX Founder Sam Bankman-Fried arrives at Manhattan Federal Court for a court appearance in New York, United States on June 15, 2023. Fatih Aktas / Anadolu Agency (Photo by Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Sam Bankman-Fried pere a jelenlegi tervek szerint október 3-án indul majd.
Fotó: AFP

A becsődölt FTX tőzsde képviselői szerint Joseph Bankman, aki adójogi ügyvédként dolgozik, nemcsak saját magának, de még barátainak is juttatott bőséggel a jogtalanul eltulajdonított pénzekből, ajándékokkal, például repülőjegyekkel és Forma–1-es futamokra szóló belépőkkel halmozva el őket.

Barbara Fried a vádak szerint azon túl, hogy kedvenc állatokkal foglalkozó jótékonysági szervezetének utalt jogosulatlanul hatalmas összegeket, dollármilliókat adományozott a Mind the Gap nevű szélsőbaloldali kampányalap számára (super Pac), hogy azok a befolyt összegekből a demokrata párt jelöltjeit támogassák a 2020-as elnökválasztási kampányban. 

Sam Bankman-Fried, az FTX alapítója tavaly decemberi letartóztatásakor úgy nyilatkozott, szülei semmilyen szerepet nem töltöttek be a platform működtetésében, így a vállalat által okozott kárért sem vonhatók felelősségre – az FTX-perben ezért ellenük nem is emelt vádat az ügyészség. Az FTX ügyvédei azonban, akiket az eltűnt javak visszaszerzésével bíztak meg, nem osztják az egykori kriptovezér véleményét. Rámutatnak:

Bankman és Fried nagyon is részt vettek az FTX csoport működtetésében, annak megalapításától kezdve egészen összeomlásáig. Bankman már 2018-ban családi vállalkozásnak nevezte az Alamedát, és ezt a kifejezést többször is használta az FTX csoportra utalva.

Az Alameda Research az FTX tőzsde kapcsolt fedezeti alapjaként működött, a kriptotőzsde tőkéjének és betéteinek kezelése is a feladatai közé tartozott.

Az FTX ügyvédei szerint Bankman és Fried még akkor is platform által kezelt pénzek ellopásával volt elfoglalva, mikor a tőzsde már nagy sebességgel robogott a csőd felé. A vádak szerint Sam Bankman-Fried és szülei még 10 millió dollárnyi készpénzbeli „ajándék” kiutalását és egy 16,4 millió dolláros bahamai luxusapartman megvásárlását is fontolgatták nem sokkal azelőtt, hogy a vállalat csődvédelemért folyamodott volna.

Hatalmas összegeket húznak le a bedőlt FTX kriptotőzsdéről a jogászok és a tanácsadók

A Sam Bankman-Fried nevével fémjelzett, tavaly év végén csődbe jutott kriptotőzsde tetemes összegeket fizet ki az ügyvédeknek és a tanácsadóknak.

Joseph Bankman és Barbara Fried tagadnak minden ellenük felhozott vádat, ezekkel szerintük csak azért hozakodtak elő, hogy befolyásolják a közhangulatot fiuk napokon belül kezdődő perében. Sam Bankman-Fried korábban szintén ártatlannak vallotta magát, időközben azonban négyen is vádalkut kötöttek az ügyészséggel az FTX vezetőségének belső köréből, beismerve többek közt illegális politikai adományozásokban és engedély nélkül működtetett pénzügyi szolgáltatásokban való részvételt.