Az amerikai tőzsdezárást követően teszi közzé idei második negyedéves gyorsjelentését a GameStop amerikai videojátékbolt, melytől az elemzők a tavalyi év azonos időszakához képest ugyan visszafogottabb mértékű, de tetemes veszteségekre számítanak. 

Double,Exposure,Businessman,And,Stock,Market,Or,Forex,Graph,Suitable
Fotó: Shutterstock

A vállalat befektetőinek ugyanakkor nem lehet sok okuk a panaszra a gyenge teljesítmény ellenére sem: a cég ugyanis még mindig élvezi a mémrészvényes közösség kitüntetett figyelmét, így a kurzus jelentős pluszban jár az idén, a nehéz gazdasági környezet ellenére is. 

A GameStop papírjai az elmúlt időszakban jártak már 56 százalékos pluszban is, még ha jelenleg csak 12 százalékkal jár is az árfolyam az év eleji értékek felett – erős lermaradásban a mémrészvényeket követő, MEME rövidítéssel futó ETF kurzusához képest, mely az elmúlt 8 hónap során 42 százalékkal tudta növelni értékét.

A mémrészvényes ETF-ben helyet kaptak a csőd szélén táncoló amerikai autókölcsönző cég, a Carvana részvényei, a Netflix, a Zoom, a Tesla, de még a GameStop papírjai is, ahogy az alap tartja a Robinhood brókercég, a Moderna gyógyszergyártó vagy éppen a Coinbase kriptotőzsde részvényeit is.

A MEME ETF árfolyama 2023-tól
Szárnyal a mémrészvényes ETF árfolyama

Az idei év legnagyobb mémrészvényes rohama nem a szegmens legnagyobb neveihez, hanem a Tupperware edénygyártó cég papírjaihoz köthető, melyek a közösség vásárlási lázának csúcsán egy hét alatt 360 százalékos erősödést éltek meg, hatalmas fájdalmat okozva ezzel a vállalat egyre inkább elkerülhetetlennek tűnő csődbejelentésére várakozó, a részvényeket nagy téttel shortoló befektetők számára.

Az edénygyártó vállalat ugyanis szinte teljes mértékben kigazdálkodhatatlan, 700 millió dolláros adóssághegyen ül, forgalma drasztikusan visszaesett, és részvényei 84 százalékos mínuszban is jártak már az idén – tökéletes célponttá téve ezzel a papírokat a csoport spekulációja számára.

Pislákol még a mémrészvényes rali, de a lendület már nem a régi

Idén is voltak részvények, melyek hosszabb-rövidebb időre felkeltették a mémrészvényes közösség érdeklődését, de az aranykorban látott szárnyalás már a múlté.

A mémrészvényes szubkultúrát szabadjára engedő GameStop holnapi gyorsjelentésétől az elemzők 0,14 dolláros egy részvényre jutó veszteségre számítanak, ami nagy előrelépés lenne a tavalyi év azonos időszakában elkönyvelt 0,35 dolláros mínuszhoz képest, a bevételi soron pedig 1,14 milliárdos negyedéves értékkel számolnak.