Az egyik legnagyobb csinnadrattával kísért hazai tőzsdére lépést az utóbbi időben – és nemcsak a napenergia-szektoron belül – kétség kívül a Nap Nyrt. hajtotta végre, hiszen 2021. október 21-én a BÉT Xtend-piacán 3200 forintos árfolyammal debütáló, 1000 forint névértékű részvényei másnap már 6850 forintig drágultak, ahonnan nagyjából három hónap alatt ereszkedtek vissza az azóta is tartott 1000 forint körüli árszintre.

20190814 Söjtör faluriport fotó Győrffy István GYI Zalai Hírlap20190814 Söjtör faluriportfotó: Győrffy István GYI Zalai Hírlap
A napenergia-szektorhoz tartozó NAP Nyrt. söjtöri napelemfarmja.
 Fotó: Győrffy István

A látványos startot tehát stabil, mondhatni, kissé egyhangú kereskedés követte, amit a cég többszöri tőkeemelése, az új részvények kibocsátásával híguló részvényesi érték magyarázhat, annak ellenére is, hogy a Napnál a bevont tőkét a vállalat célkitűzésének megfelelően – hogy tudniillik akvizíciók és beruházások révén legkésőbb 2024 végéig 100 megawatt összkapacitású naperőműparkra tegyen szert – kapacitásbővítésre fordítják.

A vállalat honlapja szerint jelenleg hét naperőműparknál és 37,7 megawattnál tartanak, és a céget követő Equilor befektetési cég elemzése szerint a célkitűzés megvalósítása a magas piaci finanszírozási költségek és az energiapiaci bizonytalanságok növekedése miatt későbbre tolódhat.

Az Equilor ugyanakkor augusztusi modellfrissítésében továbbra is vételre ajánlja a Nap-papírt, még ha célárát 1650 forintról 1570 forintra mérsékelte is, ami persze még mindig több mint 65 százalék felértékelődési potenciált tartalmaz a keddi 950 forintos záróárhoz mérten.

Az elemzés szerint amúgy az említett nehézségek ellenére idén a Nap bevételei 7 százalékkal, 2,6 milliárd forint fölé nőhetnek, nettó eredménye viszont 4,7 százalékkal, 1,2 milliárd forintra mérséklődhet.

Részben a napenergia-szektorhoz tartozik a BÉT Prémium kategóriájában jegyzett Alteo is, hiszen egyéb erőművei mellett négy naperőműparkot is üzemeltet. Ráadásul éppen júliusban jelentette be a menedzsment, hogy több mint 17 millió euró befektetésével megduplázzák a cég naperőmű-portfólióját. A tervek szerint – a várhatóan szeptemberben induló kivitelezés lezárását követően – 2024 második fél évétől kezdhet el termelni a Nógrád vármegyei Tereske község határában a 20 MWe névleges teljesítményű új naperőmű.

Az Alteo már közzétette első féléves gyorsjelentését, amelyben a megújuló alapú energiatermelést (szélerőművek, vízerőművek, naperőművek, biogáz-/depóniagáz-erőművek) összefoglalóan ismerteti. Eszerint az üzletág nem zárt kedvező időszakot, mivel forgalma 16 százalékkal, 2,6 milliárd forintra, EBITDA-ja pedig 33 százalékkal, 1,7 milliárd forint alá csökkent.

A közel 74 százalékban már a Mol által tulajdonolt céget követő MBH Bank elemzői szerint a szegmens EBITDA-rátájának visszaesését a magasabb költségek mellett a szélcsendesebb időjárás és a rövidebb napsütéses időszakok okozták. A jelenleg 2900 forint alatt forgó Alteo-részvények célárát az elemző egyébként 4116 forintról 4058 forintra vágta vissza.

Szintén a napenergia-szektorban működik az Xtendre bevezetett EU-Solar is, ám a pécsi cég részvényeivel egyelőre lehetetlen kereskedni, mivel a közkézhányad zéró, a társaság összes részvénye az ugyancsak az Xtendre bevezetett Energy Investment tulajdonában áll.

Az mindenesetre szembetűnő, hogy az egyebek között napelemrendszerek tervezésével, kivitelezésével és értékesítésével foglalkozó cég nyeresége exponenciálisan növekszik: 2019-ben még csupán 188 millió forint nettó profitot termelt, a következő évben viszont már 1,3 milliárd forintnál, 2021-ben pedig 1,8 milliárd forint közelében járt. 

Tavaly 13 milliárd forintos forgalom mellett a cég adózott nyeresége éves bázison közel 60 százalékkal, csaknem 2,8 milliárd forintra bővült.

Az EU-Solarral szemben a szintén a szektorhoz sorolható Astrasun Solar részvényeire időnként még ügyleteket is kötnek, persze nem az Xtend-platform fenegyerekéről van szó, mintegy 4,5 százalék a társaság közkézhányada, részvényforgalma pedig minimális.

A vállalat tevékenységének főbb elemeit a naperőművek tervezése, kivitelezése, üzemeltetése, karbantartása és fejlesztése, illetve az ezekkel kapcsolatos beruházások jelentik.

A Nap Nyrt. árfolyama 6 hó
 

Az Astrasun papírjai 325 forinttal debütáltak tavaly év végén a BÉT-en, eddigi csúcsukat februárban érték el 772 forinttal, ám a kurzus azóta visszasüllyedt a 300 forint feletti sávba, szerdán 340 forinton cserélt gazdát néhány

Egyelőre nem túl nagy kaliberű cégről van szó, hiszen 2022-es forgalma valamelyest 700 millió forint alatt maradt, amiből nem tudott nyereséget generálni, sőt közel 110 millió forintot égetett el.