Közélet

Königsbergnek nevezte Kalinyingrádot a német hadügyminiszter, az oroszok meredten lesnek

A város 1946-ig Németország része volt, a második világháború után került szovjet fennhatóság alá.

Régi német nevén Königsbergnek hívta a ma már orosz Kalinyingrádot Boris Pistorius német hadügyminiszter egy a Szövetségi Biztonságpolitikai Akadémia által rendezett beszélgetésen, amelyen többek között arról a német döntésről is beszélt, hogy a Bundeswehr egy állandó dandárt állomásoztat Litvániában. Kalinyingrád kulcsfontosságú félmilliós kikötőváros, az orosz balti flotta bázisa, exklávé, amelyet köröskörül elválaszt Litvánia a fő orosz területi tömbtől, 

12 September 2023, Schleswig-Holstein, Kiel: Boris Pistorius (SPD), Federal Minister of Defense, speaks during the production start of six new Class 212CD submarines at the thyssenkrupp Marine Systems GmbH shipyard. Four boats of the new Class 212CD are to be built for Norway and two for the German Navy in a new shipbuilding hall by 2034. The new boats are to be 74 meters long, 10 meters wide and 13 meters high. Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Marcus Brandt / AFP

A politikus Litvánia földrajzi helyszínéről beszélt, amikor azt mondta, hogy a balti ország Königsberg, Oroszország és Belarusz közé szorult, ezért létfontosságú a német dandár állomásoztatása Litvánia biztonsága számára – írja a Ria Novosztyi.

A 4 ezer fős német dandár állandó litvániai jelenlétét júniusban jelentette be Pistorius, hogy megerősítsék a keleti szárnyát, miután az Ukrajna elleni orosz invázió óta a balti országok kevésbé érzik magukat biztonságban.

 

Kalinyingrád a 2. világháborút követően lett a Szovjetunió része, előtte Németország része volt. 

Háttér:

Magyarországon megszoktuk – legalábbis a kommunizmus bukása óta –, hogy az egykori magyar területek városait és régióit gyakran nem helyi hivatalos, hanem hagyományos nevükön említjük. Kalinyingrád-Königsberg esete más. Miközben Ukrajnában háború folyik, a keleti NATO-tagállamok haderejük megerősítésére törekednek és csatlakoznak a katonai szövetséghez a finnek és a svédek, Moszkvából árgus szemmel figyelnek minden nyugati rezdülést a különleges elhelyezkedésű, potenciális konfliktusforrás Kalinyingráddal kapcsolatban – ezért is érhette el  az állami hírügynökség ingerküszöbét a névhasználat.

Lengyelország átnevezné Kalinyingrádot, Oroszország szerint ennél őrültebb dolgot elképzelni sem lehet

A lengyel kormány elfogadta annak a lehetőségét, hogy az orosz exklávét, Kalinyingrádot átkereszteljék a korábbi nevére, vagyis Königsbergre (lengyelül Królewiec). Az exklávé kormánya szerint ebben az esetben Lengyelországot innentől csak Lengyel Királyságként hivatkozzák.

 

Boris Pistorius NATO Kalinyingrád Bundeswehr
Kapcsolódó cikkek