A várakozásoknak megfelelően kedvezően alakuló, de még mindig jelentős pénzromlásról beszámoló hazai inflációs adatok erősödő pályára állították a hazai devizát a reggeli órákban, a forint az euróval szemben a hajnali 387-es árfolyamról egészen a 385-ös szintig erősödött, amihez hozzájárult a kora reggel közzétett, kedvezően alakuló külkereskedelmi mérleg is. A Pénzügyminisztérium 11 órai adatközlése a költségvetési hiány alakulásáról azonban megálljt parancsolt a ralinak.

A,Banknote,Of,500,Forints,And,Several,Coins,Of,1
A banknote of 500 forints and several coins of 1 and 2 euros, 50 cents
Fotó: Shutterstock

Amíg az a várakozásoknak nagyjából megfelelően 16,4 százalékra mérséklődött augusztusban, illetve továbbra is kiemelkedő, 697 millió eurós többlet keletkezett a külkereskedelemben – elsősorban az energiaárak és a belső kereslet mérséklődésének köszönhetően –, addig a kedvezőtlen államháztartási hiánnyal kapcsolatos adatok hírére a forint menetelése megtorpant, majd az értékvesztés felé vette az irányt, egészen a 385,8-es szintig zuhanva a korábban elért 358,0-s árfolyamról az euróval szemben.

 

A Pénzügyminisztérium közleményéből kiderült: egy hónap alatt 358 milliárd forinttal nőtt a deficit, azaz az éves hiánycél csaknem teljes egészében teljesült nyolc hónap alatt, ami kérdésessé teszi, hogy a kormányzat képes lesz-e tartani a teljes éves hiánycélt, az elhúzódó gazdasági kilábalás és a vártnál alacsonyabb adóbevételek miatt pedig nő az esélye annak, hogy valamilyen további intézkedésekre lesz szükség, ha nem akarja elengedni a deficitet.

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja azokat a forrásokat, amelyek a rezsicsökkentés fenntartásához, az ország biztonságának megőrzéséhez, a családtámogatások és a nyugdíjak megvédéséhez szükségesek

– írta közleményében a Pénzügyminisztérium. 

A forint az elmúlt napokban rapszodikus árfolyammozgást mutatott mind a dollárral, mind az euróval szemben: a fejlődő piaci devizákkal egyetemben az elmúlt napokban szabadesésbe kezdett a vártnál gyengébben alakuló német gazdasági adatok, a kínai stagnálás és az eurózóna stagflációjával kapcsolatos félelmek nyomán. A lengyel jegybank vártnál nagyobb, a piacokat sokként érő kamatvágása következtében a régiós valuták közül a zloty is megrokkant. 

A lengyel valuta először a forintot is magával rántotta, a hazai fizetőeszköz azonban a ma reggeli órákra el tudott szakadni a lengyel devizától, és az erősödés útjára lépett, de csak a kora reggeli órákra.

Jelentett a Pénzügyminisztérium: egy hónap alatt 358 milliárd forinttal nőtt a deficit

Az augusztusi államháztartási adatokból kiderült, hogy az éves hiánycél csaknem teljes egészében teljesült nyolc hónap alatt. Brutális a rezsikompenzáció, és az sem segít, hogy továbbra is visszatartják az uniós pénzeket.