Jelentősen emelkedő árbevételt ért el az év első felében az Opus Global – derül ki a holding pénteken – tőzsdezárás után – publikált jelentéséből. A bázisidőszaki 205 milliárd forintot jóval meghaladó 325 milliárd forint volt a vállalatcsoport konszolidált működési bevétele.

opus
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A működési költségek hasonló dinamikával emelkedtek, 197-ről 304 milliárd forintra, de még így is sikerült előrelépni a bruttó üzemi eredmény soron: az EBITDA 27 milliárd forintról 42 milliárdra nőtt, amelyből 20,6 milliárd az EBIT, ami közel triplája a 2022 első hathavinak. 

Ennek megfelelően nem meglepő, hogy az adózott eredmény 10-szerezett: 1,6 milliárd forintról 16,1 milliárdra.

A második negyedév végén a holding 1046 milliárd forintnyi eszközt tartott nyilván a mérlegében, míg a saját tőke 336 milliárd forintra rúgott. A mérlegfőösszeg azért nem változott, mert az elmúlt fél évben nem akvirált az Opus Global. A konszolidált szinten 59 százalékos árbevétel-növekedés mellett a kiadások 54 százalékos emelkedésének oka a jelentés szerint a tavalyi évben kezdődő és 2023-ra is áthúzódó, kedvezőtlen gazdasági és háborús környezet generálta alapanyag- és energiaárszint-növekedés.

A bevételekből a holding divíziói az alábbiak szerint részesedtek:

– Energetika: 37 százalék
– Ipari termelés: 36 százalék
– Mezőgazdaság, élelmiszeripar: 21 százalék
– Turizmus: 5 százalék
– Vagyonkezelés: 1 százalék

A csoport konszolidációs köre az anyavállalattal együtt a fél év végén 36 társaságot foglalt magában.

Ebben az első fél évben mutatkozott meg igazán, hogy nemcsak akvizíciók útján, hanem működésünk hatékonyságának folyamatos fejlesztésével is elérhető növekedés. Ráadásul a diverzifikált portfóliónk összetétele még egy ilyen kedvezőtlen üzleti környezet ellen is védettséget ad, és nem csak megőrizni tudtuk korábbi eredményeinket, hanem azokat messze felül is tudtuk múlni több területen

– mondta el a gyorsjelentés közzététele kapcsán Lélfai Koppány, az Opus Global vezérigazgatója.

Noha az építőipar bővülése megtorpant, a holding ipari termelési szegmensében a bevételnövekedés meghaladta a 70 százalékot (70,38 milliárd forintról 122,18 milliárd forintra nőtt).

A turisztikai szegmens egésze, főként a Hunguest Hotels teljesítményének köszönhetően jókora növekedést ért el, működési bevételei 12,3 milliárd forintról 15,6 milliárd forintra nőttek, az EBITDA szintű teljesítményét pedig csaknem megduplázta, 1,46 milliárd forintot ért el. Pozitív volt a turisztikai szegmens sajáttőke-állományának alakulása: a 40 százalékos növekedés legfőbb oka az Opus csoport 21,5 milliárd forintos ázsiós tőkeemelése, melynek célja a turisztikai ágazat saját piacain elért meghatározó pozíciójának stabilizálása, nyereségességének növelése és ezen keresztül a befektetések gyorsabb ütemű megtérülése.

Az energetikai alaptevékenységből származó bevételek jócskán (85 százalékkal) megnövekedtek a gáz- és a villamosenergia-elosztó üzletágban is, de így sem tudták teljesen kompenzálni a működési költségek ezt meghaladó mértékű emelkedését.

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar árbevétele a bázisidőszakhoz hasonlítva 15,4 százalékos, 9,34 milliárd forintos növekedést mutat, az emelkedés a két meghatározó szereplőnél (KALL, Viresol) egyaránt megfigyelhető volt, míg a költségoldal csak alig nőtt, így ez a szegmens is bőven kivette a részét a csoportszintű eredmény emelkedéséből.

Idén az Opus papírok árfolyama 211 százalékkal nőtt.