A szakmai befektetők mellett a magyar lakossági befektetők is részt vehetnek a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) első euróalapú részvénybevezetésében (IPO). A 18 kiskereskedelmi bevásárlóparkból álló portfóliót üzemeltető Shopper Park Plus új részvények forgalomba hozatalát és bevezetését tervezi a BÉT Prémium kategóriájába – közölte az Adventum Befektetési Alapkezelő pénteken.

bét
A BÉT-re igyekszik a Shopper Park Plus is. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A tervek szerint a részvények sikeres tőzsdei bevezetését követően szabályozott ingatlanbefektetési társasági (SZIT) formában működő cég tulajdonában 14 magyarországi és – leányvállalatain keresztül – négy csehországi ingatlan áll, amelyeket 2022 júniusában vásárolt meg. 

A portfólióhoz tartozó, összesen több mint 320 ezer négyzetméter bruttó bérelhető területen közel 600 üzlethelyiség működik, az átlagos kihasználtsági ráta pedig 95 százalék fölötti. 

Figyelemre méltó növekedési potenciál és stabil cash-flow valószínűsíthető, ami a szakmai befektetők mellett a lakossági megtakarítók számára is vonzó lehet

– közölte Bárány Kristóf, a Shopper Park Plus igazgatósági tagja, az Adventum Befektetési Alapkezelő Zrt. alapító partnere. 

Bárány Kristóf hozzátette, hogy a Shopper Park Plus mind eddigi két piacán, mind a régió további országaiban terjeszkedni kíván.

Hatalmas energiamegtakarítást terveznek

Jótékonyan hathat a vállalat jövedelmezőségére, hogy a létesítményekben folyamatosan racionalizálják az üzemeltetést. A komplex zöldstratégia keretében az ingatlanok megvásárláskori állapotához képest az eddig megtett és a jövőben esedékes energiahatékonysági beruházások révén portfóliószinten 30 százalékos energiamegtakarítás elérését vették célba.

A Shopper Park Plus többségi részvényese a kereskedelmi ingatlanok piacán régóta jelen lévő Adventum Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt befektetési alap. Az Adventum csoporthoz tartozó befektetési alapok tulajdonában összesen 700 ezer négyzetmétert meghaladó iroda- és kereskedelmi ingatlan áll, amelyek értéke meghaladja az egymilliárd eurót.

A részvények jegyzése

A Shopper Park Plus új részvényeit október 9. reggel 9-től október 20. délután 2-ig jegyezhetik euróban az OTP Private Banking és az OTP Global Markets, valamint a Concorde lakossági ügyfelei. Az intézményi értékesítésben részt vevő hazai befektetők számára az ajánlati időszak október 16. reggel 9-től október 20. este 6-ig tart.

A lakossági befektetők a 11,5 eurós maximális áron tehetnek jegyzési ajánlatot a részvényekre, ha valamelyik forgalmazónál az összeg a rendelkezésükre áll. A végleges árat az értékesítés lezárását követően határozzák meg, az esetleges különbözetet visszatérítik.